Prilagođeno pretraživanje

Thursday, December 20, 2007

Kaponata(sataraš na drugačiji način)

Potrebno:

4-5 patlidžana
250 g luka
1 kg paradajza
100 g zelenih maslina
50 g kapara
1 ljuta paprika
2 stabljike celera
1 dl ulja(mješavina maslinovog i suncokretovog ulja)
oko 3 kašike sirćeta
so
kašičica šećera
svježi ili sušeni bosiljak

Priprema:

Patlidžane narežite na manje kocke,posolite i ostavite da odstoje najmanje pola sata.U veliku tavu stavite dio uljea i narezani luk,kratko ga popržite i pirjajte uz dolijevanje male količine vode.Dodajte narezan paradajz zajedno sa tekućinom koju je pustio i nastavite pirjati dok se umak ne zgusne.Patlidžane isperite vrućom vodom,ocijedite,dobro osušite pa popržite u posebnoj tavi na preostalom ulju.Dodajte stabljike celera narezane na komadiće i sve skupa kratko pržite.Patlidžane s celerom umiješajte u umak od paradajza,dodajte narezane masline te oprane i ocijeđene kapare.Sve izmiješajte i lagano pirjajte još 5 minuta.Dodajte sirće,pospite šećerom i sitno nasjeckanom ljutom paprikom.Nakon nekoliko minuta ugasite vatru,poklopite i dodajte nasjeckani bosiljak.

No comments:

Recepti Headline Animator