Prilagođeno pretraživanje

Thursday, December 20, 2007

Gnijezda od krompira i graška

Potrebno (za 4 osobe):

800 g oljuštenih krompira
200 g graška
150 g sira
70 g margarina
100 g pršuta
rendani muškantni oraščić
1 jaje
2-3 kašike prezle
1 glavica luka
so,mljeveni crni biber

Priprema:

Prethodno oljuštene krompire isječemo na kocke i kuhamo u uzavreloj vodi.U drugoj šerpi skuhamo grašak.U tiganju sa zagrijanim uljem pržimo sitno sjeckani luk.Kad omekša,dodamo parčad pršuta i grašak.Pobiberimo,posolimo i sklonimo sa šporeta.Skuhani krompir izgnječimo u dubljem sudu.Dodamo margarini izrendani sir.Posolimo,pobiberimo,dodamo rendani muškantni oraščić,jaje i prezlu.Sjedinimo smjesu,rukom formiramo loptice i redamo na nauljenu i papirom obloženu tepsiju.U loptice pravimo udubljenja,formirajući gnijezda.Pečemo 15 minuta na 200 stepeni C.Činiju za serviranje ukrasimo listovima zelene salate.Redamo gnijezda i svako punimo filom iz tiganja.Dekoraciju završimo kriškama paradajza između svakog gnijezda.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho bijelo vino.

No comments:

Recepti Headline Animator