Prilagođeno pretraživanje

Friday, December 21, 2007

Šaran sa suhim šljivama

Potrebno:

1 veći ili 2 manja šarana(oko 1,5 kg)
so
ulje za pečenje
2-3 kašike brašna
biber u zrnu
1 veći limun
2 lista lovora

Za fil:

500 g luka
50-100 ml ulja
1 kašičica mljevene paprike
150 g suhih šljiva
100 g narezanih dunja
100 g kiselih jabuka
50 g očišćenog korijena celera
1 kašika nasjeckanog peršuna
1 kašika sirćeta
150 ml pasiranog paradajza
1 kašičica šećera

Priprema:

Šarana posolite,uvaljajte u brašno i kratko popecite na ulju s obje strane.Stavite ga u dublji nauljeni pleh i pospite biberom u zrnu.Preko šarana složite kolutove limuna i lovor.Pripremite fil.Nasjeckani luk popecite na ulju dok ne postane staklast.Dodajte mljevenu papriku,litar vode,suhe šljive,dunje,jabuke i celer narezane na kockice,peršun,sirće,pasirani paradajz i šećer.Sve prokuhajte,a zatim tom tekućinom prelijte ribu u plehu.Pecite na temperaturi od 200-220 stepeni C oko 40 minuta.
Poslužite uz sezonsku salatu.

No comments:

Recepti Headline Animator