Prilagođeno pretraživanje

Friday, December 21, 2007

Šaran sa kukuruzom

Potrebno:

1 šaran(oko 1,5 kg)
80 g brašna
3 jaja
so
100 g kukuruznog brašna
1 kašičica mljevene ljute crvene paprike
2 kašičice vegete
ulje za prženje

Za umak sa kukuruzom:

2-3 kašike ulja
200 g luka
2 česne bijelog luka
1 vezica peršuna
biber
50 ml bijelog vina
200 g kukuruza
1 kašičica škrobnog brašna
1 kašičica vegete

Priprema:

Ribu očistite,operite,dobro je posušite i narežite na odreske.Odreske pospite vegetom i ostavite da se mariniraju najmanje pola sata na hladnom mjestu.Zatim ih uvaljajte u brašno,razmućena jaja koja ste malo posolili te u mješavinu kukuruznog brašna i mljevene crvene paprike.Ovako pohovanu ribu pržite u zagrijanom ulju sa svake strane oko 4 minute.Prženu ribu stavite na upijajući papir koji će upiti suvišnu masnoću.U međuvremenu,na zagrijanom ulju prodinstajte nasjeckani luk,bijeli luk i dio peršuna.Odmah zalijte sa 100 ml vode,vinom,a zatim dodajte vegetu i biber.Dinstajte podlijevajući vodom dok luk ne omekša.Nakon toga luk propasirajte,vratite u posudu i dodajte malo vode,kukuruz i ostatak peršuna.Kašičicu škrobnog brašna pomiješajte s malo vode i umiješajte u umak.Sve zajedno još kratko prokuhajte.
Uz prženog šarana poslužite kuhani krompir i umak s kukuruzom.

No comments:

Recepti Headline Animator