Prilagođeno pretraživanje

Friday, December 21, 2007

Pečena patka u umaku od naranče

Potrebno(za 4-6 osoba):

1 patka(1,5-2 kg)
1 žlica Vegete
80 g meda
3 žlice octa
3 žlice ulja
1 naranča
2 poriluka
s0 ml vruće vode
topla voda za podlijevanje
150 g riže dugog zrna
500 ml vode
2 žličice Vegete
60 g naribanog parmezana
1 jaje
1/2 žličice đumbira u prahu
2 žlice nasjeckanog peršina
100 g sira edamera nasjeckanog na kockice
1-2 žlice krušnih mrvica
ulje za prženje

Umak:

1/2 žličice đumbira
2-3 žlice bijelog vina
50-100 ml vode
1-2 žličice škrobnog brašna
papar,sol

Priprema:

Patku očistite,operite,a zatim natrljajte Vegetom izvana i iznutra.U manjoj zdjelici pomiješajte med,ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite patku sa svih strana.U utrobu patke stavite pola naranče,očišćeni poriluk,i to samo bijeli dio.Na pleh koji ste prije toga premazali preostalim uljem stavite patku,podlijte vrućom vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stepeni C.Tijekom pečenja patku premazujte preostalom mješavinom meda,octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom.Na kon sat vremena pokraj patke stavite narezane ploške naranče i nastavite peći još oko sat vremena(dok ne omekša).
Za to vrijeme pripremite prilog, tj. krokete od riže.Rižu stavite u kipuću vodu,dodajte Vegetu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.Maknite s vatre i malo ohladite.Dodajte naribani sir,razmućeno jaje,đumbir,peršin,1-2 žlice krušnih mrvica i sve dobro izmiješajte.Rukom oblikujte male kuglice,a u sredinu svake stavite kockicu sira.Kuglice od riže uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju dok ne dobiju svjetložutu boju.Pečenu patku izvadite iz pleha,a suvišnu masnoću ocijedite.Umak procijedite i izlijte u manju posudu.Dodajte đumbir,papar i vino i razmućeno škrobno brašno s vodom.Zajedno kuhajte 1 -2 minute stalno miješajući.Po potrebi umak još malo posolite.Pečenu patku narežite i poslužite uz umak i pripremljene krokete od riže.
Umak će biti još ukusniji ako mu dodate malo narezane narančine korice.

No comments:

Recepti Headline Animator