Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, February 8, 2012

Ananas torta

Potrebno:

13 zumanaca
1/2 limuna
5 bjelanaca
100 g gustina
maslac
350 g secera
3 kasike secera
10 listova zelatina
sok od ananasa
500 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Pjenasto umititi 8 zumanaca sa 100 g secera, dodati narendanu koru od 1/2 limuna.Na kraju umijesati cvrst snijeg od 5 bjelanaca.
2. Kalup za tortu namazati maslacem, obloziti masnim pekarskim papirom.Izliti pripremljenu smjesu za patispanj.Peci u zagrijanoj rerni na srednjoj temperaturi do svijetlo zute boje.Ostaviti u kalupu da se ohladi.
3. Kuhati 250 g secera sa sokom od ananasa da se dobije 1/3 l sirupa.Posebno, pjenasto umutiti 5 zumanaca sa 3 kasike secera, dodati 10 listova razmeksanog i ocijedjenog zelatina.Umijesati u vruc sirup od ananasa.Mijesanjem hladiti.Kada masa pocne da se zgusnjava dodati cvrsto umucenu slatku pavlaku.Pripremljenu smjesu staviti na peceni patispanj oko koga je prethodno postavljen obruc od kalupa za tortu.Staviti u frizider da se stegne.Izvaditi.Skinuti obruc.Staviti tortu na tanjir za posluzivanje.Dekorisati po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator