Prilagođeno pretraživanje

Friday, March 2, 2012

Zele od pomorandzi

Potrebno:

250 g secera u kockama
7,5 dl vode
1 bjelance
4 kasike bijelog vina
2 komadica kore od pomorandze
1 pomorandza
2 dl kupovnog soka od pomorandze
20 g zelatina
2 dl slatke pavlake
1 kasika secera u prahu

Priprema:

1. Na niskoj temperaturi rastopiti secer u kockama i vodu.Bjelance i bijelo vino umutiti, da se napravi pjena.Uz neprestano mijseanje dodavati po malo rastopljenog secera, sitno nasjeckanu koru pomorandze i kupovni sok od pomorandze.Na kraju umijesati i ocijedjeni zelatin.Na srednjoj temperaturi, kuhati dok smjesa ne procri.Smanjiti temperaturu, kuhati na niskoj toploti jos 15 minuta.Ukuhani sok skinuti sa sporeta, procijediti, uliti u pripremljeni kalup za zele.Staviti u frizider da odstoji nekoliko sati.
2. Pred sluzenje kalup na kratko potopiti u vrelu vodu, pazljivo izvaditi oblikjovani zele na tanjir za posluzivanje.Dekorisati cvrsto umucenom slatkom pavlakom.

No comments:

Recepti Headline Animator