Potrebno:
Za koru:
6 jaja
2 kasike brasna
2 kasike gustina
3 kasike secera
1 kasicica praska za pecivo
limun (kora)
Za fil:
350 g jagoda
1/2 kg slatke pavlake
3 kasike secera u prahu
6 listica zelatina
Ostali materijal:
slag pjena
bademi u listicima
Priprema:
1. Umutiti zumanca sa secerom, dodati umucena bjelanca (promijesati), brasno pomijesano s praskom za pecivo, istruganom korom limuna i gustinom, i sve pazljivo izjednaciti.Masu izruciti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 180°C (rerna s ventilatorom) oko 18-20 minuta.
Pecenu koru prebaciti zajedno s papirom na kuhinjsku krpu nakvasenu hladnom vodom, uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.
2. Ohladjenu koru prebaciti na providnu foliju premazanu uljem, nanijeti pripremljeni fil, pazljivo spojiti krajeve i uviti zajedno sa folijom.Rolat ostaviti najmanje 6 sati u frizider da odstoji (najbolje preko noci), premazati umucenim slagom, sjeci i sluziti.
3. Fil: Jagode oprati, ocistiti i sitno isjeckati.Od ukupne kolicine jagoda oduzeti 200 g i izmiksati.
Umutiti slatku pavlaku, dodati secer u prahu, izmiksane i isjeckane jagode i zelatin pripremljen po upustvu s kesice.Sve dobro promijesati, ostaviti 20 minuta u frizider da odstoji, a zatim nanijeti na razvijenu koru.
4. Rolat ukrasiti slag pjenom, cijelim jagodama i preprzenim listicima badema.
No comments:
Post a Comment