Potrebno:
1 kg nakiselih jabuka ili aromaticnih krusaka
2 dl bijelog vina
40 g secera
tanko sjecena limunova korica
Za krem:
6 zumanaca
75 g secera
20 g brasna
7, 5 dl mlijeka
Za pjenu:
Jabuke ili kruske oljustite, odstranite im dio u kome su sjemenke, pa ih isjecite na tanje kolutove.
Prelijte ih vinom, dodajte secer i limunovu koricu pa pirjanite u zagrijanoj rerni oko 20 minuta.U medjuvremenu, pjenasto umutite zumanca i secer, postupno dodajte brasno i lagano uspite mlijeko.Skuhajte ovu masu nad parom tako da dobijete gust krem koji cete potom ohladiti.
Hladan krem pomijesajte sa hladnim jabukama ili kruskama.Uspite sve u vatrostalni sud.Od bjelanaca umutite cvrstu pjenu i u nju postepeno uspite prah secer.Cvrst snijeg stavite preko jabuka, odnosno krusaka, i pospite sve sjeckanim orasima ili bademima.Zapecite u rerni na 200°C oko 3 minuta.Sluzite hladno.
No comments:
Post a Comment