Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, March 6, 2012

Torta od limuna i kokosa

Potrebno:

1 soljica brasna
8 jaja
1 kasika nasjeckane kore pomoranze
3 limuna
1/2 soljice kokosa
6 kasika maslaca
1/2 solje otopljenog maslaca
1 soljica secera u prahu
200 g kokosa
secer
maslac

Priprema:

1. Na pari ili niskoj temperaturi umutit 6 jaja u cvrstu masu, dodati 3/4 soljice secera u prahu da masa udvostruci volumen.Skinuti sa sporeta, umijesati narendanu koru pomorandze i limuna, dodati kasiku soka od limuna, lagano umijesati 70 g kokosa, na kraju dodati pripremljeno brasno prethodno vrlo malo posoljeno.Dobijenu smjesu podijeliti na 3 priblizno ista dijela.Izliti na 3 prethodno maslacem namazana kalupa.Patispanje peci na srednjoj temperaturi oko 25 minuta ili dok patispanj ne pocne da se odvaja od ivice kalupa.Ostaviti da stoje 5 minuta u toploj rerni.Izvaditi i ohladiti.
2. Pomijesati gustin sa malo vode, dodati preostala jaja.U soljici vode izmijesati preostalu narendanu koru, sok od limuna sa secerom u prahu i otopljenim maslacem.Kuhati na umjerenoj temperaturi.Dodati jaja, preostali kokos i brasno kuhati na niskoj temperaturi da prokljuca, mijesati dok se ne zgusne.Skinuti sa sporeta.Ohladiti poklopljeno da se ne uhvati korica.
3. Pjenasto umutiti maslac s secerom u prahu, za glazuru.Kada se napravi kompaktna, sjajna masa dodati narendanu koru limuna i onoliko soka koliko je potrebno da se glazura moze razmazati po torti.
4. 3 patispanja namazati kremom od jaja i limuna.Glazuru, odmah po pripremanju, namazati na cijelu tortu.Na kraju tortu posuti kokosom.

No comments:

Recepti Headline Animator