Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, March 13, 2012

Torta sa visnjama

Potrebno:

8 jaja
250 g secera
40 g sitno nasjeckanih oraha
70 g cokolade u prahu
80 g maslaca
50 g brasna
450 g visanja
2 kasicice gustina
cimet
750 ml slatke pavlake
200 g marcipana
80 g secera u prahu
150 g bijele cokolade
150 g tamne cokolade

Priprema:

1. Pjenasto umutiti 8 zumanaca sa 50 g secera, dodati cokoladu u prahu i rastopljen maslac.
Cvrsto umutiti bjelanca sa 100 g secera, umijesati masu od zumanaca i na kraju dodati brasno.
Uliti u prethodno maslacem namazan kalup za toru.Peci u zagrijanoj rerni na 190°C od 35-40 minuta ili dok patispanj ne pocne da se odvaja od kalupa.Izvaditi.Ohladjen patispanj horizontalno podijeliti na 2 dijela.
2. Visnjama izvaditi kostice i dobro ih ocijediti.U sok od visanja dodati 40 g secera, cimeta po ukusu i razmucen gustin.Kuhati na niskoj temperaturi, kada smjesa pocne da se zgusnjava, dodati ocijedjene visnje.Skinuti sa sporeta.
3. Slatku pavlaku cvrsto umutiti sa 60 g secera.
4. Na donji patispanj rasporediti pripremljene visnje, odozgo namazati 1/2 umucene pavlake, staviti drugi patispanj, namazati preostalom umucenom pavlakom.
5. Marcipan masu dobro izraditi sa secerom u prahu.Rastanjiti i obloziti tortu.
6. Obje vrste cokolade narendati na krupne rolne (cijelom tablom cokolade prevuci par puta preko najkrupnjeg otvora) rastopiti odvojeno preostalu tamnu i bijelu cokoladu.Naizmjenicno, u tankom mlazu prelivati marcipan masu.Rolne tamne i bijele cokolade zvjezdasto rasporediti po sredini torte.

No comments:

Recepti Headline Animator