Prilagođeno pretraživanje

Friday, March 9, 2012

Starinski kolac od jabuka

Potrebno:

125 g maslaca
125 g secera
2 cijela jajeta
1/2 kesice praska za pecivo
1 kasika sirceta
oko 300 g brasna
1 kg jabuka
2 kasike secera sa cimetom
1/2 solje suhog grozdja
1 rakijska casica konjaka

Priprema:

Maslac pjenasto umijesajte sa secerom; jaja razmutite i postepeno dodajte; na kraju dolijte sirce, uspite prasak za pecivo i toliko brasna da se dobije glatka masa.Tijesto stavte da se "odmara" 30 minuta u frizider.Jabuke oljustite, odstranitre sjemenke, isijecite na tanke kriske, pa izmijesajte sa suhim grozdjem, secerom, cimetom i konjakom.Rernu zagrijte na 200°C.Tijesto razvijte u jednu deblju i jednu tanju okruglu koru.Deblju koru stavite na dno modle, pripremljenu masu od jabuka podijelite ravnomjerno i pokrijte tijesto tanjom korom.Pecite u zagrijanoj rerni oko 1 sat.

No comments:

Recepti Headline Animator