Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, March 14, 2012

Ceski kolac

Potrebno:

Za patispanj:

6 jaja
6 kasika secera
3 kasike kakaa
5 kasika brasna

Za fil:

7 kasika secera
250 ml vode
250 ml mlijeka
250 g secera
1 vanilin secer
250 g margarina
7 kasika brasna
250 ml mlijeka
250 g secera u prahu

Za cokoladni preljev:

100 g cokolade za kuhanje

Priprema:

Pripremamo patispanj.U sud za mucenje polupamo jaja, dodamo secer i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Zatim dodamo brasno, kakao i mijesamo varjacom dok ne dobijemo homogenu smjesu.Pravougaonu tepsiju oblozimo kuharskim papirom i prerucimo tijesto u tepsiju.Pecemo 15 minuta na 180°C.Pripremamo fil.U serpu, na sporetu, sipamo 250 ml mlijeka, dodamo 7 kasika secera i vanilin secer.U preostalih 250 ml mlijeka dodamo brasno i promijesamo zicom za mucenje.Neprekidno mijesajuci zicom u provrelo mlijeko sipamo razmeksano brasno.
Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo serpu sa sporeta.Ostavimo krem da se ohladi.U drugu serpu, na sporetu, sipamo vodu i dodamo 250 g secera.Kada serbet provri sklonimo serpu sa sporeta.U sud za mucenje stavimo margarin, secer u prahu i mutimo mikserom dok margarin ne postane pjenast.Zatim dodamo ohladjen krem i mutimo dok se fil ne sjedini.Ispecenom patispanju odstranimo papir i prelijemo ohladjenim serbetom.Zatim nanesemo fil.Cokoladu lomimo na parcad i stavimo da se topi na pari.Sipamo i malo ulja da cokolada dobije sjaj.Kolac sijecemo na kocke.5 kocki serviramo na tanjir.Rastopljenim prohladjenim cokoladnim preljevom dekorisemo Ceske kolace.

No comments:

Recepti Headline Animator