Prilagođeno pretraživanje

Monday, March 12, 2012

Svarcvald torta

Potrebno:

700 g visanja
1 kasika gustina
250 g secera
1 sipka vanilije
750 g slaga
2-3 kasike maraskina ili kirsa
2-3 stangle cokolade

Za tamni patispanj:

3 jajeta
3 kasike secera
3 kasike brasna
2 kasike kakao praha
2 kasike maslaca
1/2 kesice praska za pecivo
maslac
brasno

Priprema:

1. Pjenasto umutiti 3 zumanceta sa 3 kasike secera, dodati 2 kasike razmeksanog maslaca, 3 kasike brasna, kakao prah, prasak za pecivo i na kraju cvrsto umuceni snijeg od bjelanaca.Kalup za tortu namazati maslacem, posuti brasnom, uliti pripremljenu smjesu za tamni patispanj.Peci u zagrijanoj rerni na srednjoj temperaturi dok patispanj ne pocne da se odvaja od ivice kalupa.
Izvaditi i ohladiti.
2. Visnje ocistiti od kostica i dobro ocijediti da se dobije oko 2 dl soka, po potrebi doliti vode.U 3 kasike soka umijesati kasiku gustina a preostali sok staviti da provri sa 200 g secera i sipkom vanilije.Izvaditi sipku vanilije, usuti rastvoren gustin, kuhati na niskoj temperaturi dok se masa ne zgusne.Skinuti sa sporeta, mijesanjem ohladiti, da se ne uhvati korica.
3. Preostali secer umutiti sa slagom u cvrstu, glatku masu.
4. Ohladjeni tamni patispanj horizontalno prepoloviti.Donju koru poprskati maraskinom ili kirsom.Umucen slag staviti u spric sa najsirim otvorom, spiralnim pokretima nanijeti na patispanj.Izmedju krugova slaga poredati ocijedjene visnje.Odozgo staviti gornji dio tamnog patispanja.Poprskati maraskinom ili kirsom.Ponovo koncentricnim i naizmjenicnim kruznicama rasporditi cvrst slag i ocijedjene visnje.Namazati preostalim slagom.Tortu okolo posuti, na najkrupnije rende, narendanom cokoladom u obliku rolnica.Drzati na hladnom.

No comments:

Recepti Headline Animator