Prilagođeno pretraživanje

Saturday, March 10, 2012

Limun torta II

Potrebno:

4 jajeta
4 kasike secera
4 kasike mekog brasna
2 kasike mljevenih badema
cimet
maslac
250 g secera
1/2 l vode
4 bjelanceta
10 listica zelatina
2 dl soka od limuna
1 kesica vanilin secera
1 limun
4 dl slatke pavlake
1 kesica preljeva za torte
2 kasike marmelade od limuna ili pomorandze
ekstrakt od limuna
so

Priprema:

1. Pjenasto umutiti 4 zumanceta sa 4 kasike secera, dodati cvrst snijeg od bjelanaca i vrlo malo soli, mljevene bademe, cimeta po ukusu i na na kraju umijesati 4 kasike mekog brasna.Masu izliti u okrugli kalup za tortu koji je prethodno namazan maslacem i posut brasnom.Peci u zagrijanoj rerni na umjerenoj temperaturi dok patispanj ne pocne da se odvaja od ivice kalupa.Izvaditi i ohladiti.Horizontalno prepoloviti na 2 dijela.
2. Ukuhati 1/2 l vode sa 250 g secera.Umutiti cvrst snijeg od bjelanaca, dodavati po malo pripremljenog toplog sirupa (uspinovanog secera).Mutiti da smjesa bude sjajna i gusta.
3. Listove zelatina potopiti u hladnu vodu da nabubre, ocijediti, potpuno otopiti u zagrijanom limunovom soku u koji je prethodno dodata narendana kora od 1/2 limuna i kesica vanilin secera.
Lagano spojiti sa sjajnom, gustom masom od bjelanaca.Na kraju dodati cvrsto umucenu slatku pavlaku.
4. Jednu polovinmu pecenog patispanja staviti u kalup sa dubokim ivicama, naliti polovinu pripremljenog krema, odozgo staviti drugu polovinu patispanja.Premazati preostalim dijelom krema.Staviti u frizider.
5. Preljev za kolace pripremiti prema upustvu na kesici, dodati marmeladu i nekoliko kapi ekstrakta od limuna.Glazirati ohladjenu tortu.Dekorisati po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator