Potrebno:
Za biskvit:
20 g maslaca
160 g secera
4 jaja
1 kasika kiselog vrhnja
70 g psenicnog glatkog brasna tip 550
1/4 vrecice praska za pecivo
100 g ljesnjaka
3 kasike kakaa
Za fil:
150 g marmelade od kajsija
rum ili maraskino
200 g gotovog marcipana
Priprema:
1. Izmijesajte pjenasto maslac sa secerom, zatim umijesajte zumanca.Kada smjesa postane dovoljno pjenasta, dodajte kakao, vrhnje, brasno izmijesano s praskom za pecivo, mljevene ljesnjake i na kraju snijeg od bjelanaca.
2. Pleh (velicine 40x30 cm) oblozite namascenim papirom i pospite brasnom, zatim izlijte smjesu i stavite da se minjoni peku na 200°C oko 25 minuta.
3. Pecen biskvit ohladite, razrezite, na 2 dijela.Jedan dio premazite marmeladom od kajsije, koju ste prethodno malo zagrijali i dodali joj ruma ili maraskina.Pokrijte drugim dijelom biskvita i dobro pritisnite.Zatim odozgo tanko premazite marmeladom od kajsije.
4. Gotov marcipan tanko razvaljajte i prekrijte biskvit.Narezite na male kocke i stavite u zamrzivac na pola sata.
5. Ohladjene kockice umocite u glazuru od bijele cokolade i ostavite da glazura ocvrsne.
Posluzivanje:
Minjone ukrasite po zelji gotovim ukrasima i posluzite u papirnatim kosaricama.
Savjet:
Umijesate li u glazuru od bijele cokolade malo tamne cokoladen glazure, dobit cete zanimljiv mramorni izgled minjona.
No comments:
Post a Comment