Potrebno (za 4 osobe):
500 g pileceg bijelog mesa
150 g mesnate slanine
1 glavica crnog luka
2 krompira srednje velicine
100 g kackavalja
1 jaje
1 kasika sjeckanog persuna
2 dl tartar sosa
mjesavina zacina
so
biber
Za pohovanje:
2 jajeta
200 g brasna
3 dl ulja
Priprema:
1. Krompir oguliti, isjeci na krupnije komade i obariti u slanoj vodi.Zatim ga ispasirati i ostaviti da se ohladi.
2. Pilece bijelo meso i mesnatu slaninu samljeti na masini za mljevenje, kackavalj izrendati na krupno rende, crni luk sto sitnije isjeckati.
3. U odgovarajucoj posudi sjediniti mljevenu piletinu, slaninu, ohladjen krompir, jaje, persun, crni luk i kackavalj.Rucno izmijesiti i ostaviti 30 minuta u frizide da se odmori.
4. Od pripremljene smjese rucno oblikovati krokete valjkastog oblika.Uvaljati ih u brasno, potom u umucena jaja i prziti u zagrijanom ulju dok ne porumene.
5. Przene krokete preliti tartar sosom.
Savjet:
Krokete cete lakse oblikovati ako prethodno nauljite ruke.
No comments:
Post a Comment