Prilagođeno pretraživanje

Monday, March 5, 2012

Beze torta od limuna

Potrebno:

1 limun
1 solja secera u prahu
2 kasike maslaca
3 kasike gustina
3 jajeta
1 kesica praska za pecivo
1 soljica brasna
1/2 kasicice soli
1/3 solje biljne masti
so

Priprema:

1. Umijesiti grube mrvice od soljice brasna, vrlo malo soli, biljne masti, dodati oko 2 kasike hladne
vode ili nesto vise, koliko da se mrvice povezu.Oblikovati kuglu.Uviti u aluminijsku foliju ili najlon.Staviti u frizider 30 minuta.Izvaditi, rastanjiti i staviti na prethodno masnim papirom oblozen kalup, tako da pokrije dno a ivice budu visoke 1, 5 cm.Visak tijesta blago saviti ka unutrasnjoj strani, prstima ispritiskati da dobije talasast oblik.
2. Ovako pripremljen staviti u frizider jos 20 minuta.Izvaditi, izbosti viljuskom na vise mjesta, prekriti masnim pekarskim papirom, dobro pritisnuti da se zaljepi.Peci u zagrijanoj rerni na 200°C oko 12 minuta.Skinuti papir i peci jos 6-8 minuta.
3. Izmijesati narendanu koru i sok od limuna sa 1/2 soljice secera, dodati maslac i soljicu hladne vode.Staviti da prokljuca.
4. Umutiti gustin sa kasikom hladne vode, umijesati zumanca i dodati smjesu sa limunom.Na niskoj temperaturi mutiti oko 5 minuta.Skinuti sa sporeta, poklopiti i ostaviti da se ohladi.
5. Pjenasto umutiti bjelanca sa vrlo malo soli, umijesati secer i nastaviti sa mucenjem dok snijeg ne bude sjajan i cvrst.Na kraju umijesati prasak za pecivo.
6. Na peceno tijesto izliti pripremljenu smjesu od limuna, preko nje rasporediti cvrst snijeg od bjelanaca.Staviti u vrucu rernu da se uhvati korica zlatne boje.Izvaditi i ohladiti.Dekorisati po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator