Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, March 14, 2012

Mus od cokolade

Potrebno:

165 g sitno nasjeckane tamne cokolade
25 g kakao praha bez secera
10 bjelanaca od jaja
25 g secera
1 zumance

Priprema:

1. U posudu srednje velicine stavite 10 bjelanaca i secer te sve miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane ujednacena.
2. Pomijesajte kakao prah i cokoladu te potom dodajte zmance, a onda u cijelu smjesu dodajte 1/4 umucenih bjelanaca kako bi smjesa postala laganija.
3. Cokoladu i kakao potom izlijte u veliku zdjelu koju ste prethodno stavili na posudu sa vrelom vodom i ostavite da se smjesa otopi na laganoj vatri.Ne pregrijavajte vodu jer se onda cokolada nece otopiti do kraja.Mijesajte sve dok se u potpunosti ne otopi, a potom skolnite zdjelu i lonac sa vatre.
4. Dok posudu sa otopljenom cokoladom i kakaom drzite iznad posude sa toplom vodom pazljivo dodajte ostatak bjelanaca.Ponekad nije potrebno preliti cijelu smjesu sa bjelancima.Treba uliti samo onoliko koliko je potrebno da bi smjesa postala lagana i pjenasta.Stoga je potreban mali oprez kako mjesavina ne bi postala preteska.
5. Kada je mus konacno gotov, podijelite ga na jednake dijelove i potom prelijte u kalupe ili zdjelice te ostavite na 2 sata u frizider.Po zelji mozete dodati razne ukrase, slag ili samo nekoliko svjezih listica nane.

No comments:

Recepti Headline Animator