Prilagođeno pretraživanje

Monday, March 5, 2012

ABC kocke

Potrebno:

Za patispanj:

9 jaja
9 kasika secera
9 kasika mlijeka
3 kasike kakaa
9 kasika brasna
1 kesica praska za pecivo

Za fil:

2 kesice praska za puding od cokolade
500 ml mlijeka
250 g margarina
7 kasika secera

Za ukrasavanje:

100 g cokolade za kuhanje
2 kesice praska za slag
200 ml mlijeka

Priprema:

Pripremamo patispanj.U sud polupamo jaja, dodamo, secer i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Zatim dodamo mlijeko, brasno, kakao, prasak za pecivo i mijesamo zicom za mucenje dok se sastojci ne sjedine.Podijelimo smjesu u 2 tepsije oblozene kuharskim papirom.Pecemo 15 minuta na 180°C.Pripremamo fil.U serpu, na sporetu, sipamo 300 ml mlijeka, dodamo secer i promijesamo.U preostalo mlijeko u menzuri dodamo prasak za puding i promijesamo zicom za mucenje.U provrelo mlijeko sipamo razmeksani puding neprekidno mijesajuci zicom za mucenje.
Kada puding dobije potrebnu gustinu sklonimo serpu sa sporeta i ostavimo puding da se ohladi.Ohladjeni puding prerucimo u veci sud, dodamo margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.U drugi sud sipamo mlijeko i dodamo prasak za slag.Mutimo mikserom dok slag ne dobije potrebnu cvrstinu.Od patispanja odsjecemo 1/3 formirajuci 3 kore.1 koru premazemo filom.Na fil stavimo 2 koru.Premazemo slagom.Na slag stavimo 3 koru i premazemo filom.Fil ukrasimo cokoladnim preljevom.Kolac sijecemo na kocke.Preostalim slagom punimo kuharski spric i ukrasimo svako parce kolaca.

No comments:

Recepti Headline Animator