Prilagođeno pretraživanje

Saturday, March 10, 2012

Jabuke sa vanilijom

Za tijesto:

250 g brasna
150 g maslaca
1 zumance
50 g secera
1 kasika kiselog vrhnja
1 kasika naribane limunove korice

Za fil:

500 g jabuka
80 g secera
2 pudinga od vanilije
50 g nasjeckanih ljesnika
100 g grozdjica
1 kasika secera (20 g)
1 stapic cimeta
1 kasicica naribane limunove korice
1 kasika limunovog soka
100 ml sampanjca

Za ukrasavanje:

1 slag pjena
125 ml mlijeka

Priprema:

1. Od brasna, maslaca, zumanaca, secera, vrhnja i limunove korice umijesite prhko tijesto.
Ostavite ga na hladnom mjestu 1 sat.
2. Ohladjeno prhko tijesto razvaljajt, pa ga polozite na dno namascenog kalupa za krustadu velicine 26 cm.Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C 10-15 minuta.
3. U 1 l vode stavite secer, cimet, sok i limunovu koricu, pa sve kratko prokuhajte.Dodajte grozdjice, oguljene i na kriske narezane jabuke, pa sve kuhajte jos 5 minuta.
4. Ocijedjene jabuke, grozdjice i ljesnike rasporedite po pecenom tijestu.
5. Procijedjenom soku u kojem su se kuhale jabuke dodajte sampanjac.Oba praska za puding izmijesajte sa secerom i 10 kasika soka te dodajte ostatku vruce tekucine i mijesajuci kuhajte 1-2 minute.
6. Vruci puding prelijte po kolacu i ohladite.

Posluzivanje:

Rashladjeni kolac posluzite sa slagom pripremljenim prema uputi.

Savjet:

Prije stavljanja pudinga tijesto dobro ohladite.

No comments:

Recepti Headline Animator