Prilagođeno pretraživanje

Sunday, March 11, 2012

Torta od visanja sa amaretom

Potrebno:

4 jajeta
100 g maslaca
200 g secera
2 kjesice vanilin secera
150 g brasna
30 g gustina
1 kasika kakao praha
1 kesica praska za pecivo
3 kasike amareta
600 g visanja
250 ml soka od visanja
2 kasike secera
3 kasike gustina
1 bjelance
400 ml mlijeka
1 kesica pudinga od vanilije
150 ml slatke pavlake ili slaga
50 g cokoladnih mrvica

Priprema:

1. Pjenasto umutiti zumanca, secer, vanilin secer i maslac.Dodati brasno prethodno izmjesano sa kakao prahom, gustinom i praskom za pecivo.Na krju umijesati cvrsto umucen snijeg od bjelanaca.Modlu za tortu namazati maslacem, uliti pripremljenu smjesu za patispanj.Peci u zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.Izvaditi i ohladiti.Poprskati amaretom.Oko pecenog patispanja postaviti ram od modle za tortu.
2. Izvaditi kostice iz visanja i ocijediti ih.Skuhati 250 ml soka od visanja sa 2 kasike secera.
Umijesati gustin rastvoren u malo hladne vode.Dodati ocijedjene visnje, kuhati na niskoj temperatur oko 3 minuta.Skinuti sa sporeta, kratko prohladiti i rasporediti preko patispanja.
3. U 6 kasika hladnog mlijeka rastvoriti prah pudinga od vanilije, umijesati 50 g secera.Preostalo mlijeko skuhati, umijesati rastvoren puding, kuhati par mnuta na niskoj temperaturi, da se zgusne.Dodati cvrsto umucen snijeg od bjelanceta i vanilin secer.Preliti preko visanja.Tortu staviti u frizider.
4. Slatku pavlaku ili slag umutiti u cvrstu pjenu, rasporediti po ohladjenom kolacu.Odozgo poredati preostale visnje i posuti cokoladnim mrvicama.

No comments:

Recepti Headline Animator