Potrebno:
10 jaja
Za patispanj:
10 kasika secera
8 kasika brasna
50 ml ulja
100 g cokolade za kuhanje
1 prasak za pecivo
Za 1. fil:
300 ml vode
300 g secera
125 g margarina
250 g mljevenog plazma keksa
250 g mljevenih ljesnika
100 g cokolade za kuhanje
Za 2. fil:
250 g margarina
250 g secera u prahu
1 limun
Priprema:
Pripremamo patispanj.Jaja polupamo i odvojimo bjelanca od zumanaca.Mikserom izmutimo bjelanca, dodamo secer i mutimo dok se ne rastopi.Dodamo krupno izrendanu cokoladu, brasno, ulje, prasak za pecivo i mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.Tijesto prerucimo u tepsiju oblozenu kuharskim papirom.Pecemo 20 minuta na 180°C.Pripremamo 1. fil.U serpu, na sporetu, sipamo vodu i dodamo secer.Kada serbert provri sklonimo sa sporeta.U vreo serbet dodamo mljeveni plazma keks, mljevene ljesnike, cokoladu izlomljenu na parcad i mijesamo varjacom dok se cokolada ne rastopi.Pripremamo 2. fil.U sud sa zumancima dodamo secer u prahu i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Dodamo sok od 1/2 limuna, margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.Ispecenom patispanju odstranimo papir, premazemo 1. filom a zatim premazemo 2. filom.Na kolac nanesemo krupno izrendanu cokoladu i cijele ljesnike.Kolac isjecemo na stangle.
No comments:
Post a Comment