Prilagođeno pretraživanje

Saturday, March 3, 2012

Ljesnik stangle

Potrebno:

10 jaja

Za patispanj:

10 kasika secera
8 kasika brasna
50 ml ulja
100 g cokolade za kuhanje
1 prasak za pecivo

Za 1. fil:

300 ml vode
300 g secera
125 g margarina
250 g mljevenog plazma keksa
250 g mljevenih ljesnika
100 g cokolade za kuhanje

Za 2. fil:

250 g margarina
250 g secera u prahu
1 limun

Priprema:

Pripremamo patispanj.Jaja polupamo i odvojimo bjelanca od zumanaca.Mikserom izmutimo bjelanca, dodamo secer i mutimo dok se ne rastopi.Dodamo krupno izrendanu cokoladu, brasno, ulje, prasak za pecivo i mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.Tijesto prerucimo u tepsiju oblozenu kuharskim papirom.Pecemo 20 minuta na 180°C.Pripremamo 1. fil.U serpu, na sporetu, sipamo vodu i dodamo secer.Kada serbert provri sklonimo sa sporeta.U vreo serbet dodamo mljeveni plazma keks, mljevene ljesnike, cokoladu izlomljenu na parcad i mijesamo varjacom dok se cokolada ne rastopi.Pripremamo 2. fil.U sud sa zumancima dodamo secer u prahu i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Dodamo sok od 1/2 limuna, margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.Ispecenom patispanju odstranimo papir, premazemo 1. filom a zatim premazemo 2. filom.Na kolac nanesemo krupno izrendanu cokoladu i cijele ljesnike.Kolac isjecemo na stangle.

No comments:

Recepti Headline Animator