Potrebno:
10 jaja
Za patispanj:
26 kasika secera
100 g cokolade za kuhanje
5 kasika brasna
1 prasak za pecivo
150 g sjeckanih opraha
170 g kokosovog brasna
Za prvi fil:
140 g putera
100 g secera u prahu
150 g mljevenih oraha
100 g mlijecne cokolade
100 ml mlijeka
Za drugi fil:
200 g putera
200 g secera u prahu
3 kesice vanilin secera
Priprema:
Pripremamo patispanje.Jaja polupamo i odvojimo bjelanca od zumanaca.Mikserom izmutimo bjelanca, dodamo secer i mutimo dok se ne rastopi.Zatim dodamo brasno, prasak za pecivo i promjesamo varjacom.Podijelimo smjesu na 2 jednaka dijela.U prvu polovinu dodamo kokosovo brasno i promijesamo.U drugu polovinu dodamo sjeckane orhe, krupno izrendanu cokoladu i promijesamo varjacom.2 tepsije oblozimo kuharskim papirom.Nanesemo tijesta u tepsije.Pecemo 20 minuta na 180°C.Pripremamo drugi fil.U sud sa zumancima dodamo vanilin secer, secer u prahu i mutimo mikserom dok se secer ne rastopi.Sud stavimo na paru i mijesamo varjacom.Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud sa pare.Kada se krem ohladi dodamo puter, secer u prahu i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.Pripremamo prvi fil.Vrelim mlijekom prelijemo mljevene orahe i promijesamo.Cokoladu istopimo u sudu na pari.U sud stavimo puter, secer u prahu i mutimo mikserom dok puter ne postane pjenast.Zatim dodamo ohladjeni fil od oraha i izmutimo mikserom.Fil dodamo u sud sa rastopljenom cokoladom i mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.Patispanjima odstranimo papire i isjecemo krajeve.Braon patispanj premazemo drugim filom.Na fil stavimo zuti patispanj i premazemo prvim filom.Na fil nanesemo drobljene orahe i kolac isjecemo na kocke.
No comments:
Post a Comment