Prilagođeno pretraživanje

Sunday, November 4, 2012

Smuđ sa zelenim pireom

Potrebno (za 4 osobe):

80 dag krompira
2 dl mlijeka
70 dag graška (ili 50 dag očišćenog ili zamrznutog zrnja)
3 dag maslaca
1 svežnjić svježe metvice ili peršina
4 filea (mesa bez kosti, ali s kožom) smuđa (teška po 15 dag)
1 kašiku limunovog soka
1 kašiku ulja
biber, sol, svježe nariban muškatni oraščić

Priprema:

Operite i obrišite ribu. Posolite i pobiberite, te nakapajte limunovim sokom.Ogulite krumpir i narežite, te kuhajte 20-25 minuta u slanoj vodi.Posebno, također u slanoj vodi, skuhajte očišćeni grašak, odvojite 1/3.Preostali pomiješajte s krompirom, dodajte oraščić, mlijeko, pola maslaca, sol i biber, pa zgnječite u kašu.Umiješajte na kraju i nasjeckanu metvicu.Preostali grašak pomiješajte s drugom polovicom maslaca.Dosolite.Pržite ribe s uljem 3 minute, okrenite i pecite još 1 minutu.Uz njih poslužite pire i još cijeli grašak s maslacem.

Savjet:

Pire od krompira i graška unijet će orginalnu notu u ovaj profinjeni bezmesni ručak.

No comments:

Recepti Headline Animator