Prilagođeno pretraživanje

Saturday, November 3, 2012

Rolat Budimpešta

Potrebno:

5 bjelanaca
300 ml šećera
150 g lješnika
2 kašike kakao praha
100 ml brašna
3 kašike bademovih listova
300 ml slatke pavlake
300 g ili jedna konzerva mandarina (kriški)

Priprema:

Zagrijati rernu na 150 C.Lješnike u multipraktiku samljeti ili dobro istući sa čekićem za meso.U jednu manju posudu sastaviti brašno i kakao prah pa sve sastaviti sa lješnicima.Bjelanca dobro izmutiti dok ne pocnu da se zgušnjavaju pa dodati šećer i mutiti dok ne dobijete čvrsti snijeg.Umiješati lagano smjesu sa lješnicima i lijepo rasporediti na tanku tepsiju koju smo prethodno dobro podmazali i obložili sa papirom za pečenje.Po tako pripremljenom tijestu posuti listiće badema.Peći jedno 20-ak minuta s tim što nakon 15 minuta smanjimo temperaturu skroz.Kada je pečeno izvaditi tepsiju iz rerne i lagano rolat izvaditi zajedno sa papirom na rešetke za hlađenje i ohladiti potpuno.Zatim lagano prevrnutina drugi komad papira ili tacnu, tako da bi mogli oljuštiti papir sa dna kolača.Ako budete imali problema da skinete papir malo ga pokvasite sa vodom prvo pa ga onda skinite.Ocijediti mandarine iz konzerve, umutiti pavlaku u čvrsti šlag sa malo šećera i umiješati mandarine u gotovi šlag.Premazati lijepo preko pečenog kolača i urolati u rolat.Otkinuti ivice kolača i onda rolat prebacite na ukrasni tanjir i ostavite da se hladi u frižideru jedno par sati.Može se komotno i zamrznuti.Prije služenja rolat posuti ili sa šećerom u prahu ili sa rastopljenom čokoladom.

No comments:

Recepti Headline Animator