Prilagođeno pretraživanje

Friday, November 2, 2012

Lešnik štangle

Potrebno:

10 jaja

Za patišpanj:

10  kašika šećera
8 kašika brašna
50 ml ulja
100 g čokolade za kuhanje
1 prašak za pecivo

Za prvi fil:

300 ml vode
300 g šećera
125 g margarina
250 g mljevenog plazma keksa
250 g mljevenih lješnika
100 g čokolade za kuhanje

Za drugi fil:

250 g margarina
250 g šećera u prahu
1 limun

Priprema:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo bjelanca od žumanaca. Mikserom izmutimo bjelanca, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi.Dodamo krupno izrendanu čokoladu, brašno, ulje, prašak za pecivo i mijesamo varjacom dok se sastojci ne sjedine.Tijesto preručimo u tepsiju obloženu kuharskim papirom. Pečemo 20 minuta na 180°C.
Pripremamo prvi fil.U šerpu, na šporetu, sipamo vodu i dodamo šećer.Kada šerbet provri sklonimo sa šporeta. U vreo šerbet dodamo mljeveni plazma keks, mljevene lješnike, čokoladu izlomljenu na parčad i miješamo varjačom dok se čokolada ne rastopi.
Pripremamo drugi fil.U sud sa žumancima dodamo šećer u prahu i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.Dodamo sok od 1/2 limuna, margarin i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.
Ispečenom patišpanju odstranimo papir, premažemo prvim filom a zatim premažemo drugim filom.Na kolač nanesemo krupno izrendanu čokoladu i cijele ljesnike.Kolač isječemo na štangle.

No comments:

Recepti Headline Animator