Prilagođeno pretraživanje

Friday, November 2, 2012

Pogačice sa sirom i vlašcem

Potrebno (za 5 osoba):

300 g mekog brašna (tip400)
250 g integralnog brašna
1 svježi kvasac
250 g feta sira
100 g svježeg vlašca
1 kašičica šećera
2,5 dl mlijeka
1 kašičica soli
2 jajeta 
susam

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mlijeka, svjež kvasac, šećer i 1 kašičicu mekog brašna.Dobro izmiješati kako ne bi bilo grudvica i i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Feta sir izmrviti, vlašac sitno isjeckati.
3. U posudu za miješanje sipati polovinu pšeničnog i integralnog brašna, dodati ostatak mlijeka, 1 jaje, nadošao kvasac, feta sir, vlašac i malo soli.Postepeno dodavati ostatak brašna i ručno mijesiti sve dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju.
4. Umiješano tijesto ostaviti da nadođe.
5. Istanjiti ga oklagijom na debljinu od 1,5 cm i odgovarajucom modlom vaditi željene oblike.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje, poslagati pripremljene pogačice, premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C dok ne porumene.

Savjet:

Pečene pogačice prekrijte suhom krpom i ostavite da se prohlade kako bi omekšale.

No comments:

Recepti Headline Animator