Prilagođeno pretraživanje

Sunday, April 6, 2008

Orijentalna torta

Potrebno:

10 jaja

Za koru:

10 kašika šećera
100 g sjeckanih hurmi
300 g sjeckanih oraha
100 g suhog grožđa
4 kašike brašna

Za fil:

150 g čokolade
250 g putera
10 kašika šećera

Za ukrašavanje:

2 kesice praška za šlag
250 ml mlijeka

Priprema:

Pripremamo koru.Polupamo jaja i odvojimo bjelanca od žumanaca.Bjelanca mutimo mikserom i dodamo 10 kašika šećera.Kad se šećer rastopi,isključimo mikser.Potom u sud dodamo sjeckane orahe,brašno,suho grožđe i sjeckane hurme i mješamo dok se smjesa ne sjedini.Prespemo tijesto u papirom obloženu tepsiju.Pečemo 20 minuta na 180 stepeni C.

Pripremamo fil.U sud sa žumancima dodamo 10 kašika šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi.Potom posudu stavimo na paru.Izlomimo čokoladu i dodamo u sud.Sklonimo posudu sa šporeta kad krem dobije potrebnu gustinu.Ostavimo da se ohladi.

U sud sa ohlađenim kremom dodamo puter i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.Ispečenu koru izvadimo iz tepsije i sklonimo papir.Siječemo na 3 jednake lente i odsječemo krajeve da dobijemo ravne površine.Stavimo prvu lentu na donji dio pravougaone kutije za tortu i premažemo filom.Ponovimo postupak sa ostalim korama i filom.Potom cijelu tortu premažemo filom.

Pripremamo šlag.U dublji sud stavimo mlijeko i prašak za šlag.Mutimo mikserom dok ne dobije potrebnu čvrstinu.Šlagom punimo špric i ukrasimo gornje i donje krajeve torte.Na šlag nanesemo suho grožđe.Ukrasimo čokoladnim preljevom.

No comments:

Recepti Headline Animator