Potrebno(za 12 osoba):
Za podlogu:
250 g mljevenog keksa
160 g margarina
300 ml soka od bresaka
Za krem:
750 g očišćenih šljiva
200 ml crvenog vina
Kora od 1 limuna
125 g šećera
400 ml biljne pavlake
70 g želatina
Za posipanje:
100 g mljevenih oraha
Priprema:
Podlogu umijesiti miješajući sve navedene sastojke.Dno kalupa obložiti tom masom.Želatin otopiti u malo mlake vode.Prokuhati vino uz dodatak šećera i naribane limunove kore.Dodati šljive i kuhati oko 10 minuta.Skinuti sa vatre,pa dodati želatin i sve izmiješati.Ostaviti da se ohladi.Šljive izmikstai.Ulupati pavlaku,dodati šljive i sirup i lagano sve izmiješati.Sipati u kalup preko podloge i ostaviti u frižider da se ohladi.pred serviranje tortu posuti mljevenim orasima.
No comments:
Post a Comment