Prilagođeno pretraživanje
Monday, May 5, 2008
Čokoladni kolač
Potrebno:
Za piškotu:
200 g čokolade za kuhanje
8 žumanaca
8 bjelanaca
125 g margarina
140 g šećera
125 g brašna
Malo vanilije u prahu
Malo soli
Za preljev:
150 g čokolade za kuhanje
1 slatka pavlaka
180 g šećera
1 jaje
1 šoljica marmelade od jagoda
Malo vanilije u prahu
Priprema:
Dvije okrugle modle namažite margarinom i pospite brašnom.Otopite čokoladu i margarin (ne previše) i mutite sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.Ulupajte 8 bjelanaca sa malo soli, vanile i šećera – šećer postepeno dodajte.Potom pažljivo, u trećinu smjese, dodajte čokoladu sa margarinom, a zatim pomiješajte sa ostatkom mase.Dodajte brašno tako što ćete ga prosijati groz sito.Smjesu podijeliti na 2 dijela i izlijte u modle.Pecite na temperaturi od 220 stepeni C, 30-40 minuta.
Za preljev:
Na blagoj vatri rastopite čokoladu,vanilin šećer i dodajte slatku pavlaku.Ulupajte jaje sa 3 kašike ove smjese, a zatim sjedinite sa čokoladnom smjesom.Ostaviti da se ohladi.Na jednu koru namažite marmeladu, a drugu staviti preko nje.Prelijte ohlađenim preljevom i ukrasite kolač.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment