Prilagođeno pretraživanje

Monday, May 5, 2008

Kupola sa trešnjama

Potrebno:

5 listova želatina
1 l mlijeka
2 mahune vanilije
9 kašika šećera
1 kesica vanilinog šećera
15 dkg griza
2 jaja
So
1/4 l slatkog vrhnja
5 dl soka od višanja
1 kašika naribane korice limuna
3 kašike limunovog soka
2 kašike škrobnog brašna
50 dkg očišćenih trešanja i nekoliko cijelih za ukras
3 kašike maraskina
3 dkg pistacija

Priprema:

Pristaviti mlijeko sa vanilinim šećerom, 4 kašike šećera i vodoravno prorezanim vanilijama.Kad provre, usuti griz i kuhati nekoliko minuta neprekidno miješajući.Primješati čvrsti snijeg od malo posoljenih bjelanaca i miješati dok provre još jednom.Namočiti želatin u hladnu vodu.Griz maknuti sa vatre, pa umiješati žumanca i iscijeđen želatin.Nakon 20 minuta promiješati tučeno vrhnje.Uliti u kalup ispran hladnom vodom.Neka odstoji u frižideru 2 sata.Posebno pristaviti 1 dl soka od višanja sa škrobnim brašnom, 5 kašika šećera, te limunovim sokom i koricom.Kad provre, umiješati preostali sok, pa miješajući kuhati dok se ne dobije glatka krema.Primješajte trešnje i liker.Dobro ohladiti.Prije posluživana iskrenuti kupolu na pladanj, te preliti trešnjama, posuti pistacijima i ukrasiti svježim trešnjama.

No comments:

Recepti Headline Animator