Potrebno(za 4 osobe):
150 g brašna
1 jaje
3 g soli
1 vanilin šečer
2 supene kašike ulja
2 kašike šećera
200 ml mlijeka
300 ml mineralne gazirane vode
2 g sode bikarbone
Za nadjev:
400 g grožđa
100 g šećera
30 ml ruma
Sok od jedne pomorandže
5 g gustina
Priprema:
U odgovarajućoj posudi umutiti jaje,so,šećer,vanilin šećer i ulje.Postepeno dodavati brašno,a potom dodavati mlijeko i mineralnu vodu uz stalno miješanje,vodeći računa da se ne naprave grudvice.Na kraju masi dodati sodu bikarbonu.Palaćinke peći u dobro zagrijanoj tavi,prvo jednu stranu 2-3 minuta,a zatim polako okrenuti palaćinku i nastaviti pečenje druge strane oko 1 minut.Gotove palaćinke redati na veći tanjir.U zagrijanu tavu sipati šećer,malo ga karmelizovati,pa dodati grožđe.Kratko dinstati,pa flambirati rumom.Na kraju uliti i sok od pomorandže pomiješan sa gustinom,kratko prokuhati,pa ovom smjesom napuniti palaćinke.
Napomena:
Grožđe treba dobro oprati prije upotrebe.Najbolje da se grozdovi potope u mlaku vodu i da se ostave da tako odstoje neko vrijeme,poslije čega ih treba isprati mlazom tekuće vode kako bi se odstranila hemijska sredstva kojim je ono tretirano.
No comments:
Post a Comment