Potrebno:
250 g brasna
170 g margarina (posnog)
6 kasika ledeno hladne vode
1 kg jabuka
sok i kora 1 limuna
2 kasike kristal secera
kesica vanilin secera
na vrh kasike cimeta
50 g suhog grozdja
2 kasike gustina
pekmez od kajsije
secer u prahu
Priprema:
Brasno, margarin i so promijesati viljuskom i napraviti krupne mrvice.Uz stalno mijesanje, dodati hladnu vodu.Pleh obloziti vecim dijelom tijesta.Viljuskom izbosti tijesto na vise mjesta.Jabuke oguliti, izvaditi sjemenke, a zatim ih isjeci na sasvim sitne kriske i izmijesati sa limunovim sokom, secerom, vanilin secerom, cimetom, suhim grozdjem i gustinom.Ovom masom prekriti tijesto i odozgo spustiti drugi dio tijesta.Cvrsto pritisnuti ivice.Peci pitu u rerni zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta.Premazati vrelu pitu zagrijanim pekmezom od kajsija, ohladiti je i posuti secerom u prahu.
No comments:
Post a Comment