Prilagođeno pretraživanje

Monday, October 10, 2011

Kako napraviti koru za tortu


Potrebno:

4 jaja
180 g secera
1 vrecica vanilija secera
3-4 kasike vode
150 g brasna
100 g skrobnog brasna
3 vrhom pune kasicice praska za pecivo
Priprema:

1. Dno, a ne obod, rasklopivog kalupa namazite maslacem ili margarinom i pospite mrvicama ili brasnom.
2. Rernu zagrijte na 180 °C.
3. Jaja razbijte i odvojite zumanjka od bjelanjaka.
4. Zumanjke pjenasto izmjesajte sa polovinom secera i vanilija secerom. 5. Bjelanjke sa vodom umutite u snijeg u zdjeli potpuno cistoj od masnoce.Ako je snijeg mekog, pahuljastog izgleda, polako dosipajte ostatak secera i mutite dalje da ocvrsne.
6. U smjesu od zumanjaka umijesajte snijeg od bjelanjaka.
7. Brasno pomijesajte sa skrobnim brasnom i praskom za pecivo i prosijte na smjesu od jaja.
8. Tijestom napunite kalup, poravnajte i pecite 25-30 minuta na srednjoj precki u rerni.
9. Tokom prvih 15 minuta pecenja vrata rerne nikako ne otvarajte, jer ce osjetljivo tijesto splasnuti.
10. Nakon 25 minuta pecenja provjerite je li peceno.Drveni stapic zabodite u sredinu biskvita.Ako na stapicu ne ostaju tregovi tijesta, kolac je dobro ispecen.Ako na stapicu ostanu tragovi, vratite biskvit jos nekoliko minuta u rernu.
11. Biskvit izvadite iz rerne i ostavite 10 minuta da se hladi u kalupu, a potom ga tankom nozem odvojite od oboda kalupa.Biskvit istresite na resetku i ostavite da se potpuno ohladi.
12. Sto duze, nakon pecenja, biskvit miruje to ce se lakse rezati na listove.

No comments:

Recepti Headline Animator