Prilagođeno pretraživanje

Friday, February 3, 2012

Rozata

Potrebno:

7 cijelih jaja
2 zumanca
1 l mlijeka
500 g secera
2 vrecice vanilija secera
1/2 naribane korice limuna

Priprema:

1. Mlijeko, 300 g secera, vanilija secer i naribanu limunovu koricu stavite u lonac da prokuhajz i ostavite na stranu da se ohladi.
2. U posebnoj posudi izmijesajte 7 cijelih jaja i 2 zumanca pa ih prelijte ohladjenim mlijekom.
3. U posebnoj tavici karmelizirajte 200 g secera uz dodatak 1 dcl vode te njime preljte rubove posude u kojoj cete peci rozatu.Pustite da se secer primi za zidove posude i da se malo ohladi kako bi se stvrdnuo.
4. Smjesu prelijte u karmeliziranim secerom oblozeni kalup pa ga stavite u rernu na 220°C oko 20 minuta.
5. Nakon toga kalup sa rozatom stavite u vecu posudu s toplom vodom i ostavite u rerni 20 minuta.
6. Pustite je da se ohladi te staviti u frizider da se dobro ohladi.Dobro ohladjenu rozatu istresite iz kalupa na plitki tanjir i prije serviranja ukrasite slagom ili karmeliziranim secerom po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator