Prilagođeno pretraživanje

Thursday, January 12, 2012

Torta na drugaciji nacin

Potrebno:

Za biskvit:

8 zumanaca
8 bjelanaca
8 kasika secera
8 kasika ostrog brasna
1 prasak za pecivo
marmelada od kajsije

Za kremu:

1/2 l slatkog vrhnja
sok od 1/2 limuna
limunova korica
10 dkg secera
6 listova bijele zelatine

Za vocnu kremu:

1 konzerva breskvi (820 g)
2 dl soka iz konzerve
sok 1/2 limuna
1/2 l slatkog vrhnja
6 listova bijele zelatine
10 dkg secera

Priprema:

1. Miksajte zumanca sa secerom, dodajte brasno s praskom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanaca lagano umijesajte kuhacom.Pecite u velikom limu.
2. Ispeceni biskvit zarolajte u mokru krpu i tako ostavite nekoliko minuta, odmotajt i premazite marmeladom od kajsija, zarolajte i ostavite pola sata u frizideru.Narezite na snite.Oblozite alu-folijom zdjelu pa je onda oblozite roladom.
3. Za kremu namociti zelatin u hladnu vodu da omeksa, prokuhajte malo vode, limunov sok, secer i koricu limuna, pa u to umijesajte zelatin da se rastopi.
4. Ohladite zelatin i umutite slatko vrhnje.Ohladjen zelatin postepeno dodajite u slatko vrhnje, izlijte kremu u zdjelu oblozenu roladom pa prekrijte snitama rolade.Ostavite preko noci u frizideru ili na nekoliko sati u zamrzivacu.
5. Za vocnu kremu je isti postupak kao za prvu, samo sto cete malo vode zamijeniti sokom od kompota (ili neki drugi sok ako radite sa zamrznutim vocem).Narezite voce u kremu i izmijesajte, punite kremom i poklopite snitama rolade.
6. Ivicu torte mozete ukrasiti slagom i listicima badema.

No comments:

Recepti Headline Animator