Prilagođeno pretraživanje

Thursday, January 12, 2012

Sarajevska moka torta

Potrebno:

175 g maslaca ili margarina
175 g secera
5 jaja
2 kasike pekmeza (od jagoda ili malina)
175 g cokolade
175 g brasna
1 ravna kasicica praska za pecivo
50 g mljevenih badema

Za krem:

250 g maslaca ili margarina
250 g secera u prahu
2 zumanca
1/2 kasicice naribane kore od narandze
1 kasika kafe u prahu
nekoliko isjeckanih pistacija

Priprema:

Maslac ili margarin izmijesajte pjenasto sa secerom i postepeno uz stalno mijesanje dodajite zumanca te na kraju pekmez i nad vodenom parom rastopljenu cokoladu.Umuceni maslac dodajte na prosijano brasno i prasak za pecivo, mljeveni badem i cvrsto ulupanu pjenu od bjelanaca.Sve lagano promijesajte.Pleh za pecenje torte premazite maslacem ili margarinom, prerucite tijesto i pecite ga oko 50 minuta.Za krem pjenasto umutite omeksali maslac ili margarin, secer i zumanca.Uz stalno mijesanje dodajte ribanu koru narandze i kafu u prahu.Tortu presijecite vodoravno na 3 dijela i svaki dio premazite pripremljenom kremom.Istim kremom premazite tortu odozgo i sa strane.Ukrasite isjeckanim pistacijima i spricom napravljenim cvjeticima.

No comments:

Recepti Headline Animator