Prilagođeno pretraživanje

Saturday, January 14, 2012

Punjeni kare

Potrebno:

oko 1 kg karea u komadu
100 g pilece dzigerice
1 zemicka
2 dl mlijeka
1 jaje
1 vezica persuna
100 g rendanog emantalera
50 g suhog mesa
mazuran
so
biber
malo masnoce za przenje

Priprema:

Meso operite, obrisite, posolite i ostavite da stoji pola sata.Ostrim nozem izrezite meso iz udubljenja izmedju duzih kostiju, sve do okruglog dijela.Okrugli dio do pola odsijecite, tako da ipak ostane u "kolijevci" izmedju duge kosti i donje kratke kosti, te unutra uzduz rasijecite, tako da na spoljnjoj strani ostane cijelo u duzini od 2-3 cm.Sad vec mozete raspostrijeti meso koje treba da je u obliku pravougaonika.
Pripremite nadjev: U mlako mlijeko potopite zemicku, a potom je dobro iscijedite.Pilecu dzigericu, sitno isjeckani persun i ribani sir posolite, pobiberite, zacinite mazuranom i dobro umijesite.Ovim nadjevom premazite meso i pazljivo namotavajuci vratite ga na kost.Krajeve pricvrstite ili zasijte jakim bijelim koncem.Ako meso ne nalijeze na kost, pricvrstite ga iglom za meso ili tankim koncem.Stavite u pecnicu, prelijte sa malo masnoce i u vrucoj pecnici zapecite oko 10-15 minuta.Tada smanjite temperaturu, dolijte malo vode, prekrijte alu-folijom i pecite oko 40-45 minuta.Kada meso omeksa, skinite alu-foliju i na jakoj vatri dopecite da porumeni.Kao i sva punjena mesa, ni ovo se ne smije odmah rzati jer ce se nadjev raspasti.Meso stavite na posluzavnik zajedno sa kostima, isijecite ga na stolu,a kosti nece zadavati nikakve brige, jer su samo "potpora".

No comments:

Recepti Headline Animator