Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, January 10, 2012

Pita

Potrebno:

Za tijesto:

250 g brasna
120 g maslaca
1 jaje
so
1 kasika kiselog vrhnja

Za fil:

500 g prase
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
vlasac
so
biber
1 kasicica Vegete

Priprema:

1. U brasno dodajte maslac narezan na listice, pa dlanovima povezite brasno i maslac.Nakon toga dodajte razmuceno jaje, vrhnje i malo soli te tijesto brzo izradite.Oblikujte ga u hljepcic i stavite u frizider da odstoji najmanje sat vremena.
2. Prasu ocistite, dobro operite te razrezite po duzini i kratko prokuhajte u kipucoj slanoj vodi.Nakon toga prasu ocijedite, narezite na kolutice ili kockice, a dio prase narezite na stapice koji ce vam posluzite za ukrasavanje.
3. Ohladjeno tijesto razvaljajte i polozite na namascen okrugli plitki pleh ili vatrostalnu posudu.Pazljivo tijestom oblozite i rub posude.Tijesto izbodite viljuskom i ostavite da miruje 30-ak minuta.
4. Nakon toga po tijestu rasporedite prasu.Jaja, vrhnje, kasicicu narezanog vlasca, biber i Vegetu zajedno razmutite i prelijte preko prase.Ukrasite po povrsini stapicima pra se i stavite u zagrijanu rernu na 200°C te pecite 35-40 minuta.

Posluzivanje:

Pitu malo ohladite, narezite na kriske i posluzite.

No comments:

Recepti Headline Animator