Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, January 3, 2012

Linzer torta

Potrebno:


Za tijesto:


280 g maslaca

1 cijelo jaje

9 zumanaca

280 g secera u prahu

280 g oguljenih mljevenih badema

400 g glatkog brasna tip 500


Za fil:


180 g marmelade od ribizla


Za premazivanje:


1 jaje


Priprema:


1. Pjenasto izmjesajte maslac sa secerom u prahu, potom jedan za drugim dodajite zumanca i cijelo jaje.

2. Zatim dodajte mljevene oguljene bademe i brasno, pa tijesto dobro izradite i ostavite da stoji oko 30 minuta.

3. Na pobrasnjenoj dasci razvaljajte 2/3 tijesta, stavite ga na dono dobro namascenog kalupa za tortu.

4. Premazite ga pikantnom marmeladom od ribizla, a od ostatka tijesta slozite trake da dobijete rsetku (moze se oblikovati pomocu vrcice za ukrasavanje).

5. Resetku premazite jajetom i pecite oko 35 minuta na 180 °C.


Posluzivanje:


Nakon sto se torta sasvim ohlai, praznine izmedju rsetki mozet dopuniti pekmezom, a rubove torte posipati secerom u prahu.


Savjet:


Klasicna Linzer torta odise limunom i cimetom, pa ako volit te arome, dopunite je.

No comments:

Recepti Headline Animator