Potrebno:
Za tijesto:
280 g maslaca
1 cijelo jaje
9 zumanaca
280 g secera u prahu
280 g oguljenih mljevenih badema
400 g glatkog brasna tip 500
Za fil:
180 g marmelade od ribizla
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
1. Pjenasto izmjesajte maslac sa secerom u prahu, potom jedan za drugim dodajite zumanca i cijelo jaje.
2. Zatim dodajte mljevene oguljene bademe i brasno, pa tijesto dobro izradite i ostavite da stoji oko 30 minuta.
3. Na pobrasnjenoj dasci razvaljajte 2/3 tijesta, stavite ga na dono dobro namascenog kalupa za tortu.
4. Premazite ga pikantnom marmeladom od ribizla, a od ostatka tijesta slozite trake da dobijete rsetku (moze se oblikovati pomocu vrcice za ukrasavanje).
5. Resetku premazite jajetom i pecite oko 35 minuta na 180 °C.
Posluzivanje:
Nakon sto se torta sasvim ohlai, praznine izmedju rsetki mozet dopuniti pekmezom, a rubove torte posipati secerom u prahu.
Savjet:
Klasicna Linzer torta odise limunom i cimetom, pa ako volit te arome, dopunite je.
No comments:
Post a Comment