Prilagođeno pretraživanje

Monday, January 2, 2012

Kolac sa sljivama

Potrebno:

100 g sremskog sira
130 g meda
2 kasike ulja
1 jaje
1 kesica vanilin secera
125 g brasna
2 kesice praska za pecivo
75 g heljdinog brasna
50 g ovsenih pahuljica
50 g mljevenih ljesnika
50 g mljevenih oraha
1/4 kasicice cimeta
40 g maslaca
800 g sljiva

Priprema:

1. U sremski sir umijesati 80 g meda, jaje, brasno, prasak za pecivo i na kraju heljdino brasno.Umijesiti glatko tijesto.Umotati u aluminijsku foliju ili najlon, staviti u frizider da odstoji 1 sat.
2. Ovsene pahuljice, bez dodavanja masnoce, proprziti do zlatnozute boje.Ohladiti.Ljesnike i orahe, bez dodavanja masnoce proprziti, ohladiti i samljeti.
3. Odstajalo tijesto premjesiti.Razvuci do velicine kalupa koji je prethodno namazan maslacem.Ivice tijesta podici 2 cm.Unutra rasporediti proprzene pahuljice.Odozgo poredati polovine sljiva, sredinom okrenute na gore.Preko sljiva ravnomjerno rasporediti smjesu od oraha iljesnika.
4. Peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.Izvaditi i ohladiti.Dekorisati po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator