Prilagođeno pretraživanje

Monday, January 9, 2012

Jabukovaca

Potrebno:

1 kg jabuka (kisele), oguljenih, ociscenih i izrendanih
kesica cimeta
300 g sjeckanih oraha
1 saka prezle
jufka za baklave
malo mljevenih oraha
voda
1 kg secera

Priprema:

1. Sve sastojke dobro izmjesajte.Na pobrasnjenoj povrsini polozite 2 jufke, dignite jednu koru i namazite sa malo smjese, a potom dignite i namazite i drugu stranu.Potom premazite smjesom po vrhu jufki, srolajte ih pa prebacite na podmazan pleh.Prije pecenja, izrezite srolanu jabukovacu na zeljeni oblik pa stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 180°C, oko sat i po.Ako primjetite da gori, pokrijte folijom, tako da bude ravnomjerno pecena i iznutra (da izvuce sok tako da ne bude zitka smjesa).
2. Dok se jabukovaca pece, pripremite agdu.Umijesajte litar vode 1 kg secera i kuhjate dok se ne zgusne.Kad je pita gotova, prelijte je agdom, a ostavite dio za zalijevanje pojedinacnih porcija pri serviranju.Posluzite posuto mljevenim orasima.

No comments:

Recepti Headline Animator