Prilagođeno pretraživanje

Thursday, January 12, 2012

Divlja svinja u kiselo slatkom sosu

Potrebno (za 4 osobe)

1,5 kg mesa divlje svinje iz marinade
150 g dimljene slanine
1 sargarepa
50 g suhog grozdja
1 glavica crnog luka
3 kasike putera
1 narandza
3 kasike secera
usecerene tresnje
50 g cokolade za kuhanje
1 jabuka
1 kasika brasna
50 g suhih sljiva
1 limun
6 kasika praska za sos za divljac
1 casa bijelog vina
5-6 kasika sirceta
ulje
so
mljeveni crni biber

Priprema:

Meso koje je odstajalo u marinadi zasijecemo na vise mjesta.U zasjeke stavimo parcad slanine.U serpu, na sporetu, stavimo 1 kasiku putera i sipamo ulje.Na zagrijanu masnocu stavimo sipkovano meso da se przi.Za vrijeme przenja meso okrecemo.Zatim dodamo prostalu slaninu isjecenu na kocke, isjecen crni luk i sargarepu isjecenu na tanke krugove.Poklopimo serpu.Kada se povrce isprzi dodamo bijelo vino i poklopimo.Kada provri smanjimo vatru i ostavimo sadrzinu da se dinsta.Kada vino ispari u serpu, kroz cjedaljku, dodamo marinadu, 1l vode i poklopimo.Ostavmo da se kuha sve dok meso ne omeksa.Sklonimo serpu sa sporeta. izvadimo meso a sadrzinu procijedimo u drugu serpu.Drvenom varjacom ispasiramo povrce kroz cjedaljku u serpu.Serpu stavimo na sport i uklonimo nepotrebnu masnocu.Dodamo 1 casu vode.U drugu sepu stavimo secer da se karmelizira.Zatim dodamo sirce i promijesamo.U sud sa brasnom dodamo 1 kulacu sosa iz serpe i promijesamo zicom za mucenje.Kada se karamel rastopi sadrzinu dodamo u serpu sa sosom.Zatim dodamo prasak za sos za divljac, i mijesajuci zicom dodamo razmeksano brasno.Dodamo suho grozdje, 1 kasiku putera, izrndanu koru limuna i narandze, usecerene tresnje, isjecene suhe sljive, sitno izrendanu cokoladu i promijesamo.Jabuku isjecemo na tanke kriske i przimo u tiganju na zagrijanoj masnoci od putera i ulja.Meso isjecemo na parcad.Na ciniju za serviranje stavimo prethodno skuhan pirinac.Na pirinac pordamo parcad mesa i prelijemo sosom iz serpe.Na sos poredamo isprzene kriske jabuka.Dekorisemo grancicama francuskog persuna.

No comments:

Recepti Headline Animator