Prilagođeno pretraživanje

Sunday, January 15, 2012

Baklava sa bademima

Potrebno:

800 g kore za pite
300 g mljevenih oraha
300 g badema
strugana kora od 1 limuna
125 g margarina
1 solja ulja
1 kg secera
1/2 l vode
1 vanilija secer
sok od 1 limuna

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200°C.
2. U podmazanu tepsiju redajte jufke tako sto cete svaku poprskati zagrijanim uljem i margarinom.
3. Poslije svake 3 jufke stavljajte fil od oraha, badema, 200 g secera i strugane kore od limuna.
4. Ukljucite rernu da se zagrije, na 200°C.Slozenu baklavu isjecit sto ostrijim nozem i stavite je u rernu da se pece.
5. U medjuvremenu skuhajte od preostalog secera agdu sa 1/2 l vode.
6. Kada se sirup malo ukuha dodajte sok od 1 limuna i vanilija secer.
7. Kada je baklava pecena lagano je prelijte agdom i ostavite je poklopljenu da popije svu vodu.Nakon nekoliko minuta dodajte jos vode.
8. Uzmite malu soljicu i svaku kocku baklave posebno zalijte agdom, tako da je svugdje isto namocena.
9. Po zelji lijepo je dodati i grozdjica u smjesu.Baklavu ohladite, a potom servirajte.

No comments:

Recepti Headline Animator