Prilagođeno pretraživanje

Sunday, October 9, 2011

Prasa, zdrava i ukusna


Prasa je stara kultivirana biljka koja je u najblizem srodstvu s lukom i bijelim lukom.Uzgajali su je jos stari Egipcani, Grci i Rimljani i cijenili je kao ljekovitu biljku.Po nutritivnom sastavu slicna je svojim srodnicima, ali nesto viseg sadrzaja bjelancevina, beta-karotena i vitamina C.Sirova prasa je odlican izvor mangana, zeljeza, folne kiseline, vitamina C i B6.Kako biste sprijecili gubitak dragocjenih sastojaka, prilikom kuhanja prasu je najbolje staviti u vrucu vodu.U svakodnevnoj prehrani mozete je pripremati na razlicite nacine.Prasa se najcesce kuha i posluzuje s dodatkom maslinovog ulja ili maslaca kao prilog.Tradicionalno se priprema s krompirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak corbama.Prasu mozete dinstati samostalno ili u kombinaciji sa kobasicom, jajima, ribom ili gljivama.S gorgonzolom i vrhnjem prasa moze biti sastavni dio umaka za tjesteninu, a mozete je i pohovati.

No comments:

Recepti Headline Animator