Prilagođeno pretraživanje

Sunday, October 9, 2011

Lazanje sa mesom i sampinjonima

Potrebno:

250 g kuhanih lazanja
500 g mjesanog mljevenog mesa
4 kasike maslinovog ulja
so
biber
1 vezica persuna
1 glavica luka
3 cesna bijelog luka
400 g paradajza
400 g sampinjona
1 kasika paradajz sosa
1 kasika origana

Priprema:

1.Umak:

60 g glatkog brasna
60 g maslaca
1 l mlijeka
1 lovorov list
1 grancica majcine dusice
100 g ribanog parmezana
maslac za tepsiju i za kapanje

2. Ociscene i oprane sampinjonee narezite na listice.Sitno nasjeckajte luk, kao i oprani persun.
3. Paradajz prelijte vrucom vodom, ogulite i narezite na vece komade.Za besamel umak na maslacu lagano popecite brasno, pazeci da ne potamni.
4. Zalijte ga mlijekom i stalno mijesajuci metlicom za snijeg.Umak zacinite solju, biberom, lovorovim listom i majcinom dusicom te lagano kuhajte 25 minuta na sasvim blagoj vatri.
5. Potom besamel umak prema potrebi protisnite kroz fino sito, a biljne zacine izvadite.
6. Postupak:
Mljeveno meso zacinite solju, biberom i origanom.U vecoj tavi na dobro zagrijanome ulju najprije svijetlo popecite luk, potom dodajte meso i zajedno dinstajte.
7. Kasnije dodajte bijeli luk, paradajz, sos od paradajza, persun i sampinjone.Fil kuhajte jos oko pola sata dok se visak tekucine ne ukuha, a smjesa postane prilicno gusta.
8. Prema potrebi umak dodatno zacinite solju ili biberom, rernu zagrijte na 200 °C.Dno vatrostalne zdjele premazite masnocom i tankim slojem besamel umaka.
9. Na njega stavite red lazanja pa zatim naizmjenicno nanesite umak, mesni ragu i parmezan.Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrosite sve sastojke, a zavrsite slojem mesnog fila prelivenog besamelom.
10. Povrsinu obilno pospite parmezanom i nakapajte rastopljenim maslacem.Lazanje pecite 40 minuta u donjem dijelu rerne.

Posluzivanje:
Lazanje jos tople narezite na porcije u posudi u kojoj su se pekle.

No comments:

Recepti Headline Animator