Prilagođeno pretraživanje

Sunday, March 23, 2008

Slane bombice sa kikirikijem

Potrebno(za 4 osobe):


400 g brašna
150 g slanog prženog kikirikija
100 g susama
2 jaja
100 ml mlijeka
1 margarin
Ulje
So,mljeveni crni biber


Priprema:


U sud sa brašnom dodamo 1 jaje.Polupamo i drugo jaje pa žumance dodamo u sud sa brašnom,a bjelance stavimo u sud sa strane.U sud sa brašnom uspemo mlijeko i posolimo.Dodamo margarin i rukom mijesimo tijesto.Uzimamo rukom od tijesta,na sredinu stavimo kikiriki i formiramo bombicu.Na isti na
čin pravimo sve bombice.Svaku bombicu prvo uvaljamo u bjelance,a zatim u susam.Redamo ih u vatrostalnu zdjelu.Pečemo 20 minuta na 220 stepeni C.Ispečene bombice redamo na zdjelu i ukrasimo crnim bosiljkom i celerom.

Zapečeni karfiol

Potrebno(za 4 osobe):


1 glavica karfiola
200 g krugova šunke
1 kašika mješavine za
čina
150 g kačkvalja
50 g margarina
100 ml kisele pavlake
50 g rendanog parmezana
Ulje
So,mljeveni crni biber


Priprema:

Glavicu karfiola siječemo na cvijetove i stavimo u šerpu sa zagrijanom i posoljenom vodom da se obari.Rešetkastom kašikom vadimo obareni karfiol na cjediljku.Keramički sud za pečenje premažemo margarinom pa stavimo iscijeđeni karfiol.Poprskamo mješavinom začina.Dodamo šunku isjeckanu na kocke i krupno izrendan kačkvalj.U sud sa pavlakom dodamo ulje,promiješamo kašikom pa nanesemo u keramički sud.Pečemo 20 minuta na 220 stepeni C.Serviramo na zdjelu.Ukrasimo kečapom i poprskamo parmezanom.

Torta s kokosom i mandarinama

Potrebno(za 12 komada):


250 g brašna
245 g še
ćera
180 g margarina
5 jaja
8 kašika kokosovog brašna
350 g mandarina
4 kašike limunovog soka
750 g nemasnog sira
3 kašike gustina
2 kašike džema od kajsija


Priprema:

Zamijesite glatko tijesto od brašna,45 g šećera,margarina i 1 jajeta.Kada je pečeno tijesto urolajte,a zatim ga uvijte u foliju i ostavite da se hladi 1 sat.U međuvremenu,popržite 5 kašika kokosovog brašna u tavi bez dodavanja ulja.Ogulite mandarine i razdvojite ih na kriške.Gusto ulupajte 4 blelanca,a zatim 4 žumanca pomiješajte s limunovim sokom,sirom,gustinom,ostatkom šećera i poprženim kokosovim brašnom.U tu smjesu dodajte snijeg od bjelanaca.Rernu zagrijte na 175 stepeni C.Tijesto razvijte između 2 papira za pečenje ili aluminijske folije pa ga stavite u okruglu posudu prečnika 24 cm.Uklonite gornju foliju pa tijesto izbockajte viljuškom.Po tijestu rasporedite 3 kašike krema sa sirom pa odozgo ravnomjerno rasporedite sloj mandarina i ostatak krema.Kolač pecite oko 70 minuta na srednjem nivou u rerni.Kolač,dok je još vruć,premažite džemom pa ga pospite ostatkom kokosova brašna.Kolač ostavite da se dobro ohladi.

Musaka od tikvica

Potrebno:


½ kg tikvica
250 g mljevenog mesa
Glavica crvenog luka
3 jaja
Šoljica mlijeka
Ulje
So,biber
Brašno


Priprema:

Tikvice očistiti,narezati na tanke listove,posoliti i ostaviti da puste vodu.Luk isjeckati i popržiti na ulju.Dodati meso i ostaviti da se krčka.Pobiberiti.Tikvice iscijediti,uvaljati u brašno i popržiti.U namašćenu posudu slagati red tikvica,red mesa.Na vrhu neka budu tikvice.Umutiti jaja s mlijekom,preliti preko musake i zapeći.

Napitak od spanaka

Potrebno(za 4 osobe):


20 dag spanaka
3 mlade mrkve
1 režanj
češnjaka
1 limun
1 kašičica džina


Priprema:

Operite spanak i oguljene mrkve.Oljuštite češnjak,pa sve stavite u mikser i smrvite u sok,stavite u frižider.Prije posluživanja zakiselite limunovim sokom,ulijte džin i dodajte kockice leda.

Makaroni sa maslinama

Potrebno:

1 vrećica makarona
500 ml vode
60 g crnih maslina
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika narezanog bosiljka

Priprema:

Sadržaj vrećice sipajte u kipuću vodu,lagano miješajte i pustite da se prokuha.Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta uz neprekidno miješanje.Potkraj kuhanja umiješajte masline,maslinovo ulje i bosiljak.
Poslužite s parmezanom narezanim na listiće.

Saturday, March 22, 2008

Čili govedina

Potrebno(za 4 osobe):


600 g govedine od buta
4 kašike ulja
3 glavice luka
500 g paradajza
3-5 ljutih papričica4 čena bijelog luka
1 kašičica gustina
300 g crvenog pasulja(iz konzerve)
So,biber
300 g crnog hljeba


Priprema:

Papričice oprati,očistiti od sjemenki i nasjeckati na sitne kocke.Bijeli luk isjeći na listiće,a paradajz na kocke.Meso očistiti od masnoće,isjeći ga na kocke i začiniti ga biberom i solju.U dovoljno velikoj tavi zagrijati ulje,propeći meso,dodati luk i sve propržiti.Doliti malo vode.Poklopiti i dinstati na laganoj vatri dok meso ne omekša.Po potrebi doliti vodu.Pasulj iz konzerve isprati hladnom vodom,ocijediti.Jelo zakuhati gustinom koji je prethodno zamućen u malo hladne vode.Na kraju dodati pasulj.Kada još jednom provri,skloniti sa vatre.Služiti ukrašeno peršunom i ljutom papričicom.

Zapečena škrapina

Potrebno(za 4 osobe):


4 škrapine(1 kg)
600 g krompira
2 paradajza(300 g)
So
Peršun
Bosiljak
2 supene kašike maslinovog ulja


Priprema:


Očišćenu ribu skuhati u vodi,a kada je gotova,rashladiti je i očistiti od kostiju.Krompir takođe skuhati.U veću posudu staviti kuhani krompir,komade kuhane ribe,začiniti a zatim lagano viljuškom izdrobiti i izmiješati.U toku miješanja dodati dio ulja.Ostatkom ulja namazati tepsiju,izručiti masu,izravnati je i odozgo poredati kriške paradajza.Posuti bosiljkom i peršunom i zapeći u rerni,oko 20 minuta oko 200 stepeni C.

Krem palaćinke sa ananasom

Potrebno(za 4 osobe):


150 g brašna
1 jaje
3 g soli
1 vanilin šećer
2 supene kašike ulja
2 kašike šećera
200 ml mlijeka
300 ml mineralne gazirane vode
2 g sode bikarbone

Za fil:

200 g sitnog sira
40 g šlaga u prahu
150 ml mlijeka ili vode
200 g ananasa
6 kapi zaslađivača


Priprema:

U odgovarajućoj posudi umutiti jaja,so,šećer,vanilin šećer,ulje,pa postepeno dodavati brašno,a potom i mlijeko i mineralnu vodu uz stalno miješanje,vodeći računa o tome da se ne stvore grudvice.Na kraju dodati sodu bikarbonu.Palaćinke peći u dobro zagrijanoj tavi,prvo jednu stranu 2-3 minuta,a zatim okrenuti palaćinku i nastaviti pečenje druge strane oko 1 minut.Gotove palaćinke redati na veći tanjir.


Priprema fila:

Sitan sir i zaslađivač dobro izmiješati,dodati ulupan šlag i na kraju sitno siječen ananas.Kremom puniti palaćinke i slagati u tanjir.

Crni hljeb sa delikatesnim nadjevom

Potrebno(za 4 osobe):


300 g sira od obranog mlijeka
400 g crnog hljeba
50 g lješnika
50 g pršute50 g zelenih maslina
2
čena bijelog luka
1 crvena paprika
800 ml jogurta od obranog mlijeka

Priprema:

U blenderu usitniti lješnike,pršutu,masline,bijeli luk i papriku,pa pomiješati sa sirom i time namazati kriške crnog hljeba.Sendviće dekorisati i služiti uz jogurt.

Musaka od krompira,paprika i pečuraka

Potrebno(za 4 osobe):


4 paprike(600 g)
400 g krompira
300 g pečuraka
1 glavica crnog luka(100 g)
50 ml kečapa
So,biber
Peršun
Kim
2 supene kašike ulja
300 g integralnog hljeba


Priprema:

Luk isjeći na režnjeve a krompir i babure na kolutove.Pomiješati sa začinima,sjeckanim peršunovim lišćem,kečapom i kimom.Polovinu mješavine staviti u podmazanu tepsiju,preko te mješavine složiti isjeckane pečurke i na to dodati preostalu mješavinu.Sve preliti sa 200 ml tople vode i peći dok ne porumeni.Služiti uz integralni hljeb.

Ledeni krem od kestena

Potrebno(za 12 osoba):


3 jajeta
120 g šećera
200 ml obranog mlijeka
120 g kesten pirea
50 g badema
30 ml maraskino likera
100 g sira od obranog mlijeka
300 ml biljne pavlake
20 g želatina


Priprema:

Izmiješati 3 žumanceta sa šećerom.Dodati obrano mlijeko i miješati na pari dok ne postane gusto.Ohladiti i sjediniti sa kesten pireom,mljevenim bademima,maraskino likerom,sirom od obranog mlijeka,ulupanom biljnom pavlakom i rastopljenim želatinom.Kalup od pudinga zaliti hladnom vodom,sipati smjesu,odozgo poravnati i ostaviti na ledu 2-3 sata.Kad se ohladi,istresti na tanjir i ukrasiti.

Grčki đuveč

Potrebno(za 4 osobe):


2 plava patlidžana(600 g)
400 g krompir
400 g tankih roštilj kobasica
1 glavica crnog luka(150 g)
2 jajeta
So,biber
2 kašike Dijamant ulja
50 g prezli
200 ml soka od paradajza
200 g crnog hljeba


Priprema:

Patlidžane oprati i isjeći na kockice,obariti u vodi i procijediti.Krompir oguliti i takođe isjeći na kockice.Propržiti na ulju sitno nasjeckani luk,dodati jaja,na kolutove izrezane kobasice,so,biber i sve dobro izmiješati.Vatrostalnu posudu podmazati uljem i posuti prezlama,redati patlidžan,krompir,masu sa kobasicama.Postupak ponoviti,a zatim preliti sokom od paradajza.Peći u rerni oko 45 minuta,na 200 stepeni C,služiti toplo.


Napomena:

Prilikom kupovine patlidžana preporučljivo je da obratite pažnju na to koliko je plod dugačak-najbolji su oni srednje veličine,lagani i bez sjemenki.Kora treba da bude sjajna,čvrsta,a stabljika jarkozelena.Preporučuje se da se patlidžan prije pripreme nasiječe na komadiće,posoli i ostavi da odstoji najmanje pola sata u cjediljci ili da se pak probari.Nakon toga isprati ga pod mlazom vode.Na taj način eliminiše se vlaga,a ujedno i gorčina.

Palenta sa prazilukom i mladim sirom

Potrebno(za 4 osobe):

200 g instant palente
600 ml obranog mlijeka
200 g mladog sira od obranog mlijeka
So
2 praziluka(300 g)
1 supena kašika ulja


Priprema:

U 600 ml ključale vode polako usuti palentu i uz stalno miješanje kuhati 3-4 minuta.Pred kraj kuhanja dodati izdrobljeni sir.Za to vrijeme oprati i sitno isjeckati praziluk,pa ga kratko prodinstati na malo ulja i dodati u palentu.Gotovu palentu kašikom formirati u zdjele,pa sve preliti vrelim mlijekom.

Kaneloni sa paradajzom

Potrebno(za 4 osobe):


400 g tijesta za kanelone
300 g pilećeg bijelog mesa
400 g paradajz pelata
Pola veze mladog luka
3 supene kašike ulja
40 g brašna
500 ml obranog mlijeka
So,biber
Origano
40 g parmezana

Priprema:

Piletinu,pelat i mladi luk sitno isjeći.Na malo ulja prodinstati piletinu,pa dodati mladi luk i na kraju pelat.Dinstati 10 minuta i pred kraj začiniti.Na ostatku ulja propržiti brašno,pa ga postepeno nalijevati mlijekom,dok se ne dobije sos određene gustine.Sos začiniti po ukusu i ostaviti na laganoj vatri da se kuha 4-5 minuta.U podmazanu posudu sipati malo bešamela.Masom od piletine puniti tijesto za kanelone i redati u posudu.Kanelone preliti bešamel sosom,posuti parmezanom i zapeći u rerni od 20-25 minuta na 200 stepeni C.

Punjeni medaljoni u sosu od povrća

Potrebno(za 4 osobe):


600 g svinjskog filea
50 g praške šunke
50 g trapista
200 g pečuraka
1 glavica crnog luka(150 g)
1 paprika(150 g)
1 paradajz(150 g)
300 ml soka od paradajza
2 supene kašike ulja
So,biber
Peršun
300 g kuhanog pirinča
200 g integralnog hljeba


Priprema:

File isjeći u obliku medaljona,a zatim ih rastanjiti tučkom za meso.Na svaki medaljon staviti listić šunke,na njega opranu pečurku na koju se stavi kocka trapista.Krajeve mesa saviti i formirati punjeni medaljon.Na umjereno zagrijanom ulju prvo staviti da se ispeče skupljeni dio medaljona.Kad se zapeče ta strana,medaljon okrenuti i peći i drugu stranu.Za to vrijeme u drugoj tavi propržiti sitno isječen crni luk,dodati preostale sitno isječene pečurke,a zatim dodati papriku isječenu na kockice.Dinstati 7-8 minuta,pa sve zaliti sokom od paradajza,začiniti i ostaviti da se kuha 5-6 minuta.Na podlozi od kuhanog pirinča staviti medaljone i preliti ih sosom.Dekorisati i služiti uz integralni hljeb.

Čokoladna beze pita

Potrebno(za 8 osoba):


300 g čokoladnog keksa
75 g putera
4 jaja
170 g šećera u prahu
700 ml obranog mlijeka
4 supene kašike gustina
150 g čokolade za kuhanje
Ekstakt vanilije


Priprema:

Keks izdrobiti i umijesiti s puterom.Ovom smjesom obložiti dno kalupa.Mutiti žumanca sa 70 g šećera i sa gustinom dok se ne dobije glatka masa.Po potrebi dodati malo mlijeka.Ostatak mlijeka ugrijati(ne smije da bude vrelo!) i polako dodavati jajima,uz neprestano mućenje.Vratiti na laganu vatru i miješati dok se ne zgusne.Ovu masu izručiti preko podloge od keksa.Bjelanca umutiti u čvrstu pjenu,pa pred kraj postepeno dodavati šećer i ekstrakt vanilije.Sipati preko pite i peći u zagrijanoj rerni,30 minuta na 170 stepeni C,dok bjelanca ne poprime zlatnu boju.

Palenta sa prilogom od pečuraka i paradajza

Potrebno(za 4 osobe):


200 g instant palente
20 g putera
So
800 ml vode
400 g pečuraka
2 paradajza (300 g)
Bosiljak
800 ml jogurta od obranog mlijeka(napitak)


Priprema:

U ključalu slanu vodu dodati puter i postepeno uz stalno miješanje sipati palentu.Kuhanu palentu presuti u podmazani kalup i ostaviti da se stegne.Formiranu palentu isjeći na komade i poredati u tanjir.Pečurke oprati i grilovati u tavi.Gotove pečurke poredati pored palente.Dekoristai paradajzom i služiti uz jogurt.

Friday, March 21, 2008

Njoke sa lososom i paprikom

Potrebno(za 4 osobe):

400 g njoka
400 g lososa
2 paprike(300 g)
100 ml biljne pavlake
So,biber
Peršun
2 supene kašike maslinovog ulja

Priprema:

Paprike oprati,očistiti ih od peteljki,pa isjeći na kockice.Paprike propržiti na malo ulja,pa kad porumene,dodati losos,takođe isječen na kockice.Kad i riba porumeni,dodati pavlaku i začine i ostaviti 2 minuta da kuha.Gotov sos preliti preko kuhanih i ocijeđenih njoka.Dekorisati peršunovim listom.

Palaćinke sa grožđem

Potrebno(za 4 osobe):

150 g brašna
1 jaje
3 g soli
1 vanilin šečer
2 supene kašike ulja
2 kašike šećera
200 ml mlijeka
300 ml mineralne gazirane vode
2 g sode bikarbone

Za nadjev:

400 g grožđa
100 g šećera
30 ml ruma
Sok od jedne pomorandže
5 g gustina

Priprema:

U odgovarajućoj posudi umutiti jaje,so,šećer,vanilin šećer i ulje.Postepeno dodavati brašno,a potom dodavati mlijeko i mineralnu vodu uz stalno miješanje,vodeći računa da se ne naprave grudvice.Na kraju masi dodati sodu bikarbonu.Palaćinke peći u dobro zagrijanoj tavi,prvo jednu stranu 2-3 minuta,a zatim polako okrenuti palaćinku i nastaviti pečenje druge strane oko 1 minut.Gotove palaćinke redati na veći tanjir.U zagrijanu tavu sipati šećer,malo ga karmelizovati,pa dodati grožđe.Kratko dinstati,pa flambirati rumom.Na kraju uliti i sok od pomorandže pomiješan sa gustinom,kratko prokuhati,pa ovom smjesom napuniti palaćinke.

Napomena:

Grožđe treba dobro oprati prije upotrebe.Najbolje da se grozdovi potope u mlaku vodu i da se ostave da tako odstoje neko vrijeme,poslije čega ih treba isprati mlazom tekuće vode kako bi se odstranila hemijska sredstva kojim je ono tretirano.

Alaski đuveč

Potrebno(za 4 osobe):

500 g fileta somovine
1 glavica crnog luka(100 g)
1 paradajz(100 g)
100 g šargarepe
100 g graška
1 paprika(100 g)
200 g krompira
100 g pirinča
So,biber
Peršun
1 supena kašika ulja
200 g crnog hljeba

Priprema:

Na ulju malo prodinstati sitno sjeckanu glavicu crnog luka,pa dodati isjeckano povrće i nastaviti lagano dinstanje.Kada je napola gotovo,dodati oljušten i na komade isječen paradajz,na krupnije isječen krumpir i pirinač.Naliti vodom da ogrezne.Kada provri,sniziti temperaturu i na tihoj vatri kuhati 10-ak minuta uz povremeno miješanje.Dodati so,biber po ukusu i sjeckani peršun.To sve presuti u vatrostalnu posudu za pečenje i preko đuveča poredati posoljene filete ribe.Malo ih utisnuti i sve staviti u prethodno zagrijanu rernu.Sniziti temperaturu na 200 stepeni C i peći dok riba,krompir i pirinač ne budu gotovi.Ako je potrebno,u toku pečenja doliti još malo vode da bi se pirinač u potpunosti skuhao.

Musli sa malinama

Potrebno(za 4 osobe):

250 g muslija
800 ml obranog mlijeka
200 g malina
40 g meda

Priprema:

Musli rasporediti u zdjele,pa preliti mlijekom.Sačekati da musli nabubri,pa preko poredati prethodno oprane maline.Sve preliti medom.

Pohovana piletina

Potrebno:

1 pile
Ulje za prženje

Za marinadu:

4 kašike limunovog soka
2 kašike ulja
So,biber
2 česne bijelog luka
Peršun
Ruzmarin
Lovorov list
1 kašika Vegete

Za pohovanje:

2 jaja
1 kašika brašna

Priprema:

Pomiješajte sok od limuna,ulje,malo soli,biber,izgnječeni bijeli luk,sitno nasjeckani peršun,nekoliko usitnjenih listića ruzmarina i jedan mali lovorov list.Pile izrežite na komade,stavite u porculansku posudu te prelijte dobivenom marinadom.Sve promiješajte i ostavite oko 2 sata u frižideru.Poželjno je meso povremeno okrenuti.Po potrebi ocijedite suvišnu marinadu,a piletinu malo dosolite.U umućena jaja pomiješana s brašnom umočite svaki komad mesa pa ga ispržite u vrućem ulju.

Pohovanu piletinu poslužite s kriškama limuna i zelenom salatom.

Piletina s ružmarinom i maslinama

Potrebno(za 4 osobe):

4 pileća batka sa zabatkom (1 kg)
70 ml maslinova ulja
4 češnja češnjaka
100 g crnih maslina
300 ml bijelog vina
1 žlica kapara
2 grančice ružmarina
1 kašičica Vegete
1 kašičica Škrobnog brašna Gussnel Dolcela
Sol,biber

Za posipavanje:

1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

Piletinu popecite na malo zagrijanog maslinova ulja do rumene boje.Dodajte cijele češnje češnjaka, masline i još kratko popecite.Zalijte vinom, dodajte kapare, ružmarin, Vegetu i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri oko 30 minuta.Na kraju umiješajte škrobno brašno razmućeno u malo vode, pustite da prokuha, posolite, popaprite po potrebi.

Poslužite posuto peršinom uz palentu.

Savjet:

Piletinu možete i prije pečenja uvaljati u škrobno brašno i popeći na ulju. U tom slučaju ne morate umak zgušnjavati na kraju.

Piletina s povrćem iz woka

Potrebno(za 3 osobe):

300 g pilećih prsa, narezati na trake
1 luk, očistiti i narezati na trakice
1 crvena paprika, očistiti i narezati na trakice
1 tikvica, parcijalno oguliti i narezati na trakice
1 mrkva, očistiti i narezati na trakice


Za marinadu:

2 cm svježeg đumbira, oguliti i narezati na tanke listiće
2 režnja češnjaka, oguliti i narezati na tanke listiće
sok od 1/2 limuna
4 žlice soja umaka
1 žlica meda
2 žlice vina od riže ili vermoutha
4 žlice maslinova ulja za prženje
2-3 žlice maslinovog ulja + još toliko za povrće

Priprema:

U zdjeli pomiješajte sve sastojke za marinadu pa dodajte piletinu. Neka se marinira dok pripremate ( čistite i sjeckate ) povrće. Pripremljeno povrće stavite u drugu zdjelu i pomiješajte ga s 2-3 žlice maslinova ulja.Ocijedite piletinu, a tu tekućinu iz marinade prelijte po povrću i promiješajte.Dobro zagrijte wok. Kad se počne pušiti, ulijte 2-3 žlice maslinovog ulja i odmah ubacite piletinu.Pržite piletinu dok se ne speče, a onda ju preselite na tanjur.Sad dodajte povrće u wok ( zajedno s tekućinom ) i pržite ga 3 min.Vratite piletinu i pirjajte još 6-7 min. dok tekućina ne ispari.

Poslužite toplo uz kuhanu rižu po vašem izboru.

Grah na mađarski način

Potrebno:

1 kg janjetine
Ulje
2 glavice luka
So
Mljevena paprika
2 lovorova lista
3 kašike paradajz pirea
4 paprike
4 paradajza
Pola litra supe
500 g graha

Priprema:

Grah potopite preko noći,a sutradan ga skuhajte,ali ne potpuno.Na zagrijanoj masnoći popržite isjeckani luk,umiješajte mljevenu papriku,meso isjeckano na kocke,paradajz,paprike i lovorov list.Dinstajte da meso malo omekša,a potom dodajte grah.Dodajte supu i pire od paradajza i kuhajte sve dok ne omekša.

Grah s lećom

Potrebno:

450 g sitnog graha
50 g leće
So,biber
Maslinovo ulje
2 limuna
Pola kašičice kima
Kašika isjeckanog peršuna
2 česna bijelog luka
1 mladi luk

Priprema:

Grah i leću potopite preko noći,a sutradan ih procijedite.Grah prelijte hladnom vodom i kada bude upola kuhan dodajte leću i kuhajte dok ne omekša.Posolite i začinite mješavinom limunovog soka,maslinovog ulja,kima,zgnječenim bijelim lukom i isjeckanim mladim lukom.

Thursday, March 20, 2008

Grčka musaka

Potrebno(za 4 osobe):


2 plava patlidžana
600 g mljevenog mesa
100 g prezle
100 g rendanog parmezana
1 češanj luka
1 kafena kašika cimeta
400 g konzerviranog paradajza
1 goveđa kocka za supu
1 glavica luka
2 kašike paradajz pirea
50 g zelenih maslinki punjenih paprikama
1 muškatni oraščić
250 ml mlijeka
50 g putera
1 kašika brašna
Maslinovo ulje
So,mljeveni crni biber


Priprema:


Plavim patlidžanima odstranimo krajeve i oljuštimo.Jedan patlidžan isječemo na tanke pločice,a drugi na krugove.Posolimo,stavimo u cjedaljku i pritisnemo zdjelom,na koju stavimo teži predmet.Ostavimo da odstoji 30 minuta da ispuste tečnost.U tavi sa zagrijanim maslinovim uljem pržimo sitno sjeckani luk.Dodamo i isjeckani bijeli luk.Kada omekša,dodamo mljeveno meso i začinimo cimetom.Dodamo mješavinu isjeckanog konzerviranog paradajza i krugova maslinki,kašiku prezle,paradajz pire,posolimo i pobiberimo.Dodamo prethodno skuhanu supu i rendani muskatni oraščić.Na rastopljenom puteru ispržimo brašno,dodamo mlijeko,posolimo i pobiberimo.Kada bešamel sos dobije potrebnu gustinu,sklonimo sa šporeta.Iscijeđeni plavi patlidžan properemo hladnom vodom i isušimo krpom.Na zagrijanom ulju pržimo komade patlidžana.Keramički sud poprskamo maslinovim uljem,poprskamo prezlom i nanesemo fil od mljevenog mesa.Na fil stjepenasto redamo krugove patlidžana,pa sipamo bešamel sos.Poprskamo parmezanom i prezlom.Pečemo 60 minuta na 220 stepeni C.Zdjelu za serviranje ukrasimo listovima zelene salate.Serviramo komade musake.Dekorišemo lopticama pavlake.

Korpice

Potrebno:


250 g svinjske masti
1 jaje
Pola kašičice praška za pecivo
5 šargarepa
500 g brašna
2 češnja luka
500 g urde(sitni sir)
3 kašike ljute crvene mljevene paprike
Ulje
So,mljeveni crni biber


Priprema:


U dubok sud sitno izrendamo šargarepu,dodamo svinjsku mast,prašak za pecivo,brašno i jaje.Posolimo i tijesto mijesimo rukom.Formiramo loptice i redamo u veći trougaoni kalup.Preostale loptice tijesta nanesemo u tepsiju sa kružnim oblicima.Kalupe sa tijestom redamo u tepsiju.Pečemo 20 minuta na 180 stepeni C.U dublji sud sitno isjeckamo bijeli luk.Dodamo urdu,crvenu ljutu papriku,ulje,posolimo i pomiješamo sastojke.Najveći ispečeni oblik stavimo na sredinu zdjele za serviranje.Potom serviramo i preostale oblike.Filom od urde punimo špric i filujemo kružne oblike.Između svake korpice stavimo po jedan list endivija.Na svaku manju korpicu stavimo po komad šeri paradajza.Najmanju korpicu ukrasimo cijelom maslinom.Ukrašavanje dopunimo sa 4 komada šeri paradajza.Dekoraciju završimo parčićem maslina na manjim korpicama.

Hadžijski ćevap

Potrebno:


90 dkg janjećeg mesa
20 dkg masla
50 dkg luka
30 dkg paradajza
30 dkg paprike babure
Špagete
1,5 dkg soli
0,5 dkg bibera
Kesica cimeta
Vezica peršuna

Priprema:

Meso dobro operite,posušite i isjecite na krupnije trake.U posudu zagrijte masnoću kojoj ćete dodati meso i pržite dok ne požuti,a u drugu posudu stavite drugi dio masnoće i pržite isjeckan luk.Kada je luk na pola pržen,spojite ga s mesom i nastavite dinstati.U međuvremenu paprike očistite,isjecite ih na krupnije rezance i dodajte meso.Kad je jelo već gotovo dodajte izrezani paradajz,isjeckani peršun,biber,cimet i so.Izmiješajte i po potrebi dodajte supe od kostiju ili vode.U međuvremenu pergament papir poredajte na sto pa ćevap ravnomjerno rasporedite na svaki papir.Ćoškove papira skupite i vežite špagom.Ćevap stavite u pleh,sipajte malo vode i stavite u rernu da se peče na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta.Ćevap se na tanjir servira sa pergament papirom.

Ćevap sa piletinom

Potrebno:


1 deblje pile
5 glavica luka
3 paradajza
Kašika masla
Kašika pavlake
Pola kašike brašna
Malo soli
Na vrh noža mljevene paprike


Priprema:

Pile operite i isjecite po zglavicama pa ga stavite u šerpu.Pile pospite isjeckanim lukom,paradajzom,dodajte malo soli,mljevenu papriku i maslo.Stavite na laganu vatru i dinstajte.Kad je meso već pečeno,pospite jelo sa pola kašike brašna i pustite da se još dinsta,dolijte vodu i nastavite kuhati.Na gotov ćevap dodajte kašiku pavlake.

Bosanska ćurka

Potrebno:

1 purica
Sol
Ulje


Nadjev:

2 kriške bijelog hljeba
Mlijeko
500 g kestena
Jetra
2 jajeta
80 g maslaca
Sol,bijeli biber
Peršunov list


Priprema:

Puricu poslije čišćenja operite i dobro posolite spolja i unutrašnji dio.Za nadjev pjenasto umutite maslac i izmiješajte sa jajima.Kesten kuhajte u slanoj vodi,ocijedite i pasiran dodajte maslacu.Jetru operite,sitno izrežite i izmiješajte sa hljebom kome ste isjekli koru,natopili mlijekom i dobro ocijediti.Sada u jetru sa hljebom dodajte maslac.Sve posolite i pobiberite,pa izmiješajte zajedno sa sitno izrezanim peršunovim listom.Nadjenite puricu,otvore ušijte i premazanu masnoćom stavite u pećnicu.Pecite uz povremeno zalijevanje sokom u kome se peče.Pečenu puricu izrežite u dijelove sa nadjevom i poslužite.

Lagano jelo s lignjama

Potrebno:

500 g očišćenih lignji
250 g zelene salate
300 g tikvica
200 g svježe crvene paprike
2 kašičice Vegete


Za salatni preljev:


3 kašike maslinovog ulja
4 kašike limunovog soka
So,biber


Za posluživanje:


1 kašika nasjeckanog peršuna


Priprema:

Lignje stavite u kipuću vodu i kuhajte oko 10 minuta.Zatim ih ocijedite,narežite na kolutiće i pospite kašičicom Vegete.Tikvice narežite na kriške,popecite na teflonskoj tavi,pospite kašičicom Vegete i ohladite.Posebno ispecite paprike,ogulite ih,očistite od sjemenki i narežite na rezance.Kuhane narezane lignje,pečeno povrće i zelenu salatu narezanu na rezance prelijte mješavinom maslinovog ulja,limunovog soka,soli i bibera.

Poslužite posuto nasjeckanim peršunom.

Wednesday, March 19, 2008

Savijena i omotana teletina

Potrebno:

30 dkg lisnatog tijesta
60 dkg teletine u tankom komadu
25 dkg junetine također u tankom komadu
6 kašika slatkog vrhnja
25 dkg tanko narezanog žutog sira
25 dkg špinata
1 žumance
2 glavice luka
1 lovorov listopad 2 kašike ulja
Kašičica mljevene crvene paprike
So,biber
Peršun

Priprema:

Skuhajte i dobro ocijedite špinat.Teletinu prorežite do ¾,otklopite,pokrijte folijom i dobro omekšajte čekićem za šnicle.Sklonite foliju,posolite i pobiberite.Junetinu također,omekšajte čekićem za šnicle,namažite vrhnjem,posolite i pobiberite.Junetinu stavite na teletinu.Na meso rasporedite sir i špinat.Savijte teletinu,omotajte špagom,posolite,pobiberite pa pržite sa svih strana dok ne dobijete koricu.Ohlađeno meso omotajte folijom i stavite u frižider.Sutradan stavite lisnato tijesto da se odmrzava.Izvadite meso iz frižidera i pecite ga 30 minuta u rerni na 180 stepeni C,pa ostavite da se sasvim ohladi.Razvaljajte tijesto,na njega stavite meso,omotajte tijestom i pecite još 10-15 minuta.

Punjena prsa

Potrebno:

1 kg telećih rebara
Lovorov list
grančica ruzmarina

Za fil:

3 kriške hljeba
Mlijeko
2 glavice luka
2 česna bijelog luka
Svežnjić peršuna
Grančica bosiljka i majčine dušice
Malo masnijeg suhog mesa
2 jaja
Ulje
So,biber

Priprema:

Odvojite meso od kostiju i vodoravno prorežite,ali ne do kraja tako da ga možete rasklopiti.Sredinu hljeba namočite u mlijeko.Pržite nasjeckani luk pa dodajte bijeli luk nasjeckan sa začinskim biljem.Začinite,poklopite i dinstajte da omekša.Hljeb iscijedite,dodajte umućena jaja,suho meso narezano na kockice i luk.Začinite i nanesite na meso.Savijte i omotajte špagom.Otvore pričvrstite čačkalicama.Ispržite na ulju da sa svih strana dobije boju.Odlijte masnoću,a dodajte malo vode.Dodajte lovorov list i ruzmarin,posolite i pobiberite.Poklopite i dinstajte na niskoj temperaturi sat i po.Prelijevajte vlastitim sokom i po potrebi vodom.

Đuveč sa svinjskim mesom

Potrebno(za 4 osobe):

400 g svinjskog mesa
So,biber
2 supene kašike ulja
2 paradajza(300 g)
2 paprike(200 g)
100 g šargarepe
1 glavica crnog luka
200 g krompira
100 g pirinča
300 g raženog hljeba

Priprema:

Na umjereno zagrijanom ulju izdinstati sitno sječen crni luk.Kada porumeni,dodati na kockice isječeno meso.Uz povremeno dolijevanje vode dinstati 10 minuta.Tada dodati šargarepu isječenu na kolutove,dinstati nekoliko minuta i dodati papriku isječenu na kocke.Doliti malo vode i nastaviti dinstanje još koji minut.Vatrostalnu posudu podmazati,pa na dno staviti kolutove krompira.Preko toga sipati polovinu mase koju smo prethodno dinstali pa sipati pirinač.Začiniti i preliti ostatkom mase.Po površini poredati kolutove paradajza i staviti u rernu da se peče,oko 45 minuta na 200 stepeni C.Gotov đuveč servirati uz raženi hljeb.

Zapečena boranija sa pilećim batacima

Potrebno(za 4 osobe):

4 pileća bataka(600 g)
1 glavica crnog luka(100 g)
1 supena kašika ulja
So,biber
Peršun
500 g boranije
1 paradajz(100 g)
2 jajeta
200 ml mlijeka
300 g crnog hljeba

Priprema:

Na zagrijanom ulju propržiti batake kojima smo odvojili kosti i skinuli kožicu.Kad porumene,dodati im sitno sječen crni luk i boraniju i dinstati nekoliko minuta.Dodati paradajz isjeckan na kockice,začiniti i nastaviti sa dinstanjem.Kad je boranija skoro gotova,presuti u vatrostalnu posudu.Preliti razmućenim jajima i mlijekom i zapeći u rerni 20 minuta na 200 stepeni C.Jelo poslužiti uz crni hljeb.

Danski puding sa bademom

Potrebno(za 4 osobe):

150 g pirinča

200 ml vode

300 ml obranog mlijeka

50 g šećera ili odgovarajuća količina nekalorijskog zaslađivača

Ekstrakt vanilije

40 g šećera u prahu

200 ml biljne pavlake

100 g mljevenih badema

Priprema:

Pirinač uz dodatak vode lagano kuhati nekoliko minuta uz stalno miješanje.Kada pirinač počne da upija vodu,ocijediti ga,naliti mlijekom i kuhati uz dodatak šećera (ili zaslađivača) dok se ne skuha.Pred kraj dodati ekstrakt vanilije pomiješan sa šećerom u prahu i mljevenim bademima.Puding ohladiti,pa dodati ulupanu pavlaku i sve lagano sjediniti i sipati u zdjele.Dekorisati i služiti.

Napomena:

Umjesto ekstrakta,može se koristiti šipka vanilije.Najviše arome daće ukoliko se stavi i zakuha zajedno sa mlijekom ili ako se nožem podijeli na 2 dijela i ukoliko se izvade sjemenke koje se koriste za izradu poslastice.Vanilija se može izvaditi,oprati,osušiti i čuvati u zatvorenoj posudi ili u šećeru,do upotrebe.

Sataraš

Potrebno(za 4 osobe):

1 glavica crnog luka(100 g)
2 paprike(300 g)
2 paradajza(200 g)
So,biber
1 supena kašika ulja
4 jajeta
300 g integralnog hljeba
800 ml soka od cijeđenih pomorandži(napitak)

Priprema:

Crni luk oguliti i sitno isjeći,pa ga na zagrijanom ulju lagano izdinstati.Kad luk omekša,dodati papriku isječenu na rebarca i dinstati dok paprika ne omekša.Začiniti i dodati paradajz isječen na kriške i nastaviti dinstanje nekoliko minuta.Tada uliti umućena jaja i pržiti još nekoliko minuta.Jelo servirati uz sok i integralni hljeb.

Monday, March 17, 2008

Makaroni sa šampinjonima

Potrebno(za 4 osobe):

16 dag makarona
80 dag šampinjona
20 g ulja(4 čajne kašike)
12 dag kiselog vrhnja(do 12% mliječne masnoće,8 velikih kašika)
8 dag sira ribanca(4 velike kašike)
Velika kašika sjeckanog lišća peršina

Priprema:

Skuhajte makarone u neposoljenoj vodi.U nauljenu posudu stavite polovinu skuhanih makarona,pospite s pola količine sira ribanca,dodajte 4 kašike kiselog vrhnja i dobro promiješajte.Na ostatku ulja pirjajte šampinjone izrezane na listiće,dok tekućina ne ukuha.Rasporedite šampinjone po pripravljenim makaronima i prekrijte preostalim te ostatkom sira ribanca i kiselog vrhnja.Pecite u pećnici na temperaturi od 190 stepeni C 30 minuta.Uz makarone sa šampinjonima možete poslužiti naglo pečeni odrezak i zelenu salatu.

Napomena:

Kiselo vrhnje možete razmutiti s 2-3 kašike vode.

Krušna pizza

Potrebno(za 4 osobe):

16 dag brašna
6 dag koncetrata paradajza
15 dag prešane šunke(narezane na tanke listiće)
5 dag(1 vrećica)sira ribanca
½ dl mlake vode
½ vrećice suhog kvasca
Do razine čajne kašike šećera
30 komada smeđih maslina
10 dag narezanih kiselih šampinjona
20 g ulja(4 čajne kašike)
Kašika origana

Priprema:

U brašno dodajte suhi kvasac,vodu i ulje.Smjesu dobro promiješajte i ostavite na toplom dizati pola sata.U amlo nauljenom limu razvaljajte oblik pizze,tako da na rubovima tijesto ostane uzdignuto.Poslažite prešanu šunku i masline.Šampinjone operite pod tekućom vodom,ocijedite i poslažite na pizzu.Koncetrat paradajza razmutite u vrlo malo vode(da bude polutekući)i prelijte ga po tijestu.Pospite origanom i sirom ribancem.Pecite u vrućoj pećnici 20 minuta na temperaturi od 22o stepeni C.Pizza je gotova kada je rub tijesta tvrd(poput korice kruha).

Nadjeveni kotleti

Potrebno(za 4 osobe):

800 g kotleta
100 g suhih šljiva bez koštica
120 g pancete narezane na duge i tanke ploške
50 g oguljenih prženih badema
1 kašika Vegete Twist svinjetina ili Vegete
2 kašičice šećera
60 g maslaca
vruća voda za podlijevanje
50 ml bijelog vina
1 kašičica škrobnog brašna
200 ml vrhnja za kuhanje
sol,bijeli biber
400 g širokih rezanaca


Priprema:

Suhe šljive operite i stavite u hladnu vodu oko 10 minuta.Ocijedite ih pa u svaku šljivu stavite poprženi badem.Svaki kotlet debljine 2 cm zarežite s donje rubne strane tako da dobijete džepić.U džepić stavite plošku pancete i 1-2 šljive s bademima.Otvor zatvorite čačkalicama,a zatvorene kotlete natrljajte Vegetom Twist svinjetina te ih ostavite da odstoje 20 minuta na hladnome mjestu.U većoj tavi na maslacu popržite pripremljene kotlete s jedne i druge strane dok ne poprime zlatnožutu boju.Izvadite ih pa na istoj masnoći kratko popržite šećer.Zalijte s oko 200 ml vruće vode,vratite kotlete i nastavite pirjati poluotkrivene oko 25 minuta.Tijekom pirjanja kotlete podlijevajte s još malo vode.Na kraju dodajte vino,vrhnje za kuhanje i škrobno brašno koje ste prije toga razmutili s malo vode.Kuhajte oko 2 minute,pospite biberom,a po potrebi još dosolite.Uz nadjevene kotlete poslužite kuhane široke rezance.

Savjet:

Kotlete koje ste zarezali,tj.pripremili džep za nadijevanje,prije nadijevanja dobro potucite batom za meso.

Tuna s patlidžanima

Potrebno(za 4 osobe):

600 g tune
400 g patlidžana
50 ml maslinovog ulja
80 g luka
1 kašičica Vegete
2 češnja češnjaka
Sol
50 ml maslinova ulja
30 g pinjola
100 ml pasiranog paradajza
2 kašičice Vegete
100 ml vina
1 vezica peršuna

Priprema:

Patlidžane narežite na kocke,malo posolite i ostavite stajati oko 10 minuta,a zatim dobro isperite pod mlazom vode i posušite na upijajućem papiru.Na maslinovu ulju kratko popržite luk narezan na ploške,dodajte patlidžane,Vegetu,protisnuti češnjak i sve zajedno pirjajte 10-15 minuta.U drugoj tavi na maslinovu ulju popržite tunu narezanu na kockice,dodajte pinjole,pasirani paradajz,Vegetu pa pirjajte oko 10 minuta.Tuni dodajte pripremljene patlidžane,promiješajte,dodajte vino,nasjeckani peršin pa sve zajedno kratko prokuhajte.Poslužite uz kuhanu rižu ili tjesteninu.

Savjet:

Pinjole možete prije upotrebe popržiti na tavi,a zatim dodati poprženoj tuni.

Zlatiborska krmenadla

Potrebno(za 4 osobe):

4 krmenadle(600 g)
1 glavica crnog luka(100 g)
1 paprika(100 g)
1 paradajz(100 g)
so,biber
2 supene kašike ulja
60 g sira od obranog mlijeka
1 ljuta papričica
50 g mesnate slanine
500 g kuhanog krompira
4 paradajza(400 g)-salata

Priprema:

Na umjereno zagrijanoj tavi ispeći krmenadle sa obje strane,pa ih izvaditi na tanjir prekriven papirnatom salvetom da bi se upio višak ulja.U istoj tavi popržiti crni luk isječen na "rebarca",dodati papriku isječenu na rezance i na kraju paradajz isječen na manje kriške.Začiniti i dinstati nekoliko minuta.U drugoj tavi zagrijati malo ulja,pa propržiti kuhani krompir da se uhvati tanka korica.U tanjir sipati krompir,pored staviti krmenadlu i prekriti je dinstanim povrćem.Preko povrća staviti sir formiran u kuglu,a navrh sira kolut ljute papričice.Pored sira staviti reš pečene listiće slanine.

Monday, March 10, 2008

Gibanica

Potrebno( za 9 osoba):

500 g debelih kora
4 jajeta
500 g sira od obranog mlijeka
100 g kajmaka
200 ml mineralne gazirane vode
100 ml mlijeka
2 supene kašike ulja
So
200 ml jugurta od obranog mlijeka(po osobi kao napitak)

Priprema:

Odgovarajuću posudu za pečenje podmazati uljem i obložiti je korom za gibanicu.U dubljoj posudi izmutiti jaja,dodati sir i kajmak,posoliti,dodati mineralnu vodu i mlijeko i lagano izmiješati.Kore umakati u smjesu i redati u obloženu posudu.Napunjenu posudu prekriti preostalom korom,premazati uljem i peći u rerni na 200 stepeni C,oko 45 minuta.Služiti uz čašu jogurta.

Palaćinke sa breskvama i sladoledom

Potrebno(za 4 osobe):

150 g brašna
1 jaje
3 g soli
1 vanilin šećer
2 supene kašike ulja
2 kašike šećera
200 ml mlijeka
300 ml mineralne gazirane vode
2 g sode bikarbone

Za nadjev:

4 breskve(400 g)
400 g sladoleda
1 limun

Priprema:

U odgovarajućoj posudi umutiti jaje,so,šećer,vanilin šećer i ulje.Postepeno dodavati brašno,a potom mlijeko i mineralnu vodu uz stalno miješanje,vodeći računa o tome da se ne naprave grudvice.Na kraju dodati sodu bikarbonu.Palaćinke peći u dobro zagrijanoj tavi,prvo jednu stranu 2-3 minuta,a zatim drugu 1 minut.Gotove palaćinke redati na veći tanjir.Breskve oprati,oljuštiti i isjeći na kriške i preliti sokom od limuna.Na palaćinku staviti kriške bresaka i kuglu sladoleda,pa je saviti i servirati.

Napomena:

Umjesto sladoleda možete koristiti i sorbet.Glavni sastojak sladoleda je mlijeko,uz šećer i jaja kojima se poslije dodaju različiti sastojci(slatka pavlaka,čokolada,bademi,lješnici,suho voće itd.),dok je u sorbetu osnovni sastojak sirup pripremljen od vode,šećera i soka od voća i pasiranog voća,čaja,likera ili kafe.

Kačamak sa vrelim mlijekom

Potrebno(za 4 osobe):

200 g instant palente
50 g kukuruznog brašna
20 g putera
So
800 ml vode
1 l obranog mlijeka

Priprema:

U vrelu vodu staviti puter,minimalno posoliti i postepeno sipati izmješanu palentu i kukuruzno brašno.Smanjiti vatru i lagano miješati dok masa ne počne da se odvaja od zidova šerpe.Za to vrijeme prokuhati mlijeko.Gotov kačamak formirati kašikom u dubljem tanjiru,pa na kraju preliti vrelim mlijekom.

Napomena:

Da bi se napravio dobar kačamak(palenta),potrebno je naći odgovarajuću razmjeru kukuruznog brašna i vode.Proizvođač instant palente preporučuje da se uzme 4 puta veća količina tečnosti od količine griza.Iskusne domaćice znaju da je palenta gotova kada brašno upije svu tečnost i kada prestane da se lijepi za zidove posude.

Zapečena škrapina

Potrebno(za 4 osobe):

4 škrapine(1 kg)

600 g krompira

2 paradajza(300 g)

So

Peršun

Bosiljak

2 supene kašike maslinova ulja

Priprema:

Očišćenu ribu skuhati u vodi,a kada je gotova,rashladiti je i očistiti od kostiju.Krompir takođe skuhati.U veću posudu staviti kuhani krompir,komade kuhane ribe,začiniti a zatim lagano viljuškom izdrobiti i izmiješati.U toku mješanja dodati dio ulja.Ostatkom ulja namazati tepsiju,izručiti masu,izravnati je i odozgo poredati kriške paradajza.Posuti bosiljkom i peršinom i zapeći u rerni,oko 20 minuta na 200 stepeni C.

Čili govedina

Potrebno(za 4 osobe):

600 g govedine od buta
4 kašike ulja
3 glavice luka
500 g paradajza
3-5 ljutih papričica
4 čena bijelog luka
1 kašičica gustina
300 g crvenog pasulja(iz konzerve)
so,biber
300 g crnog hljeba

Priprema:

Papričice oprati,očistiti od sjemenki i nasjeckati na sitne kockice.Bijeli luk isjeći na listiće,a paradajz na kocke.Meso očistiti od masnoće,isjeći ga na kocke i začiniti ga biberom i solju.U dovoljno velikom tiganju zagrijati ulje,propeći meso,dodati luk i sve propržiti.Doliti malo vode.Poklopiti i dinstati na laganoj vatri dok meso ne omekša.Po potrebi doliti vodu.Pasulj iz konzerve isprati hladnom vodom,ocijediti.Jelo zakuhati gustinom koji je prethodno razmućen u malo hladne vode.Na kraju dodati pasulj.Kada još jednom provri,skloniti sa vatre.Služiti ukrašen peršinom ili ljutom papričicom.

Crni hljeb sa delikatesnim nadjevom

Potrebno(za 4 osobe):

300 g sira od obranog mlijeka
400 g crnog hljeba
50 g lješnjaka
50 g pršuta
50 g zelenih maslina
2 čena bijelog luka
1 crvena paprika
800 ml jogurta od obranog mlijeka

Priprema:

U blenderu usitniti lješnjike,pršut,masline,bijeli luk i papriku,pa pomiješati sa sirom i time namazati kriške crnog hljeba.Sendviće dekorisati i služiti uz jogurt.

Sunday, March 9, 2008

Pečene jabuke ili kruške sa kafom

Potrebno(za 6 osoba):

6 velikih jabuka ili krušaka
250 g šećera od šećerne trske
60 oraha
2 male šolje Doncafe Minas kafe
slatka pavlaka
puter

Priprema:

Oljuštite voće i specijalnim nožićem izvadite sredinu,pazeći da ne oštetite voće.Pomiješajte 80 g šećera i orahe(izlomljene)i njima napunite udubljenja u voću.Premažite puterom pleh za pečenje i u njega gusto uspravno poredajte jabuke ili kruške.Zatim(odvojeno)napravite sirup,tako što ćete par minuta u maloj šerpi zagrijati 100 g šećera i kafu sve dok se dobro ne pomiješaju.Prelijte jabuke ili kruške ovim sirupom,a zatim ih stavite u rernu i pratite tok pečenja.Povremeno pokupite sok koji se sliva na dno pleha i ponovo ga sipajte na vrh.Kada je voće skoro pečeno,stavite pleh na plinsku ringlu,sipajte preostali šećer,pustite da se malo karmelizuje i poslužite desert.

Sufle od kafe

Potrebno(za 6 osoba):

3 dl mlijeka
6 jaja
150 g šećera u prahu
40 g pasiranog pirinča
1 šolja Doncafe Strong kafe
malo soli

Priprema:

Prvo zagrijte rernu.Skuhajte mlijeko do ključanja.Istovremeno,u zdijeli pomiješajte 4 žumanceta sa pasiranim pirinčem,solju i šećerom.Ddodajte mlijeko,konstantno miješajući,a zatim sipajte i kafu.Umutite bjelanca i pažljivo ih dodajte u mješavinu.Ovom smjesom napunite2/3 prethodno puterom premazanog kalupa za sufle.Pecite na srednjoj temperaturi.Malo prije nego što sufle bude gotov,pošećerite ga i poslužite odmah.

"Šarlota" sa kafom

Potrebno(za 4 osobe):

125 g putera
100 g karmeliziranog šećera
1 jaje
2 kašike Doncafe kafe
1 kašika vode
200 g piškota
1/2 čaše ruma
1 čaša vode

Za ukrašavanje:

30 g šlaga
nekoliko karmelizovanih zrna kafe

Priprema:

Pomiješajte istopljeni puter
sa karmelizovanim šećerom,jajetom i kafom rastvorenom u malo vode.Naredajte piškote,prethodno natopljene razvodnjenim rumom,u pleh za pečenje.Punite pleh naizmjeničnim slojevima krema i piškota,tako da posljednji sloj budu piškote.Ostavite tortu u frižideru 3 sata i izvadite je iz pleha malo prije serviranja.Ukrasite šlagom i karmelizovanim zrnima kafe.

Pita na španski način

Potrebno(za 8 osoba):

150 g praške šunke
200 g pečuraka
100 g sira trapista
100 g kiselih krastavaca
10 g praška za pecivo
3 jajeta
300 g brašna
so,biber
100 ml ulja

Priprema:
Šunku isjeći na kockice,pečurke na listiće,kisele krastavčiće na kockice,a trapist izrendati.Zamijesite tijesto od jaja,brašna,praška za pecivo,uz stalno dodavanje ulja,sve do određene gustine.U tijesto dodati isjeckane namirnice,začiniti,sipati u podmazani pleh i peći 30 minuta na 180 stepeni C.

Teleći ragu na italijanski način

Potrebno(za 4 osobe):

500 g teletine od buta
1 glavica crnog luka(150 g)
50 g mesnate slanine
1 supena kašika ulja
200 g kuhanog crvenog pasulja
200 g boranije
1 ljuta papričica
2 čena bijelog luka
so,biber
200 ml soka od paradajza
bosiljak
400 g kukuruznog hljeba

Priprema:

Meso isjeći na kocke.Sitno isjeći crni,bijeli luk i slaninu.Na zagrijanom ulju popržiti slaninu,dodati sitno isječeni crni i bijeli luk,kratko propržiti,pa dodati meso,začiniti i dinstati 10 minuta.Tada dodati boraniju,pasulj i sitno sječenu ljutu papriku.Sve zaliti sokom od paradajza i vodom,tako da namirnice samo ogreznu.Začiniti i kuhati 30 minuta.Služiti uz kukuruzni hljeb.

Cherry krem

Potrebno(za 4 osobe):

2 jajeta
250 g višanja bez koštica
10 g vanilin šećera
60 g šećera
10 g želatina
pola limuna
100 ml bijelog vina

Priprema:

Jaja,vanilin šećer,40 g šećera,sok od limuna i bijelo vino pomiješati i kuhati na pari uz stalno miješanje.Želatin razmutiti u malo vode.Krem skinuti sa vatre,pa dodati razmućeni želatin.Ostaviti da se ohladi.Za to vrijeme višnje pomiješati sa kašikom šećera,pola šolje vode i kuhati 4-5 minuta.Rashladiti višnje.Na dno čaše sipati krem,a preko staviti ukuhane višnje.Ohladiti i služiti.

Bostonski grah

Potrebno:

pola kg bijelog grah
so
2 glavice luka
1 kašičica karanfilića
75 g žutog šećera
2 kašike sirupa od šećerne repe
pola kašičice bibera u zrnu
200 g suhog mesa

Priprema:

Grah potopite preko noći,sutradan posolite i kuhajte oko 30 minuta,a onda odlijte vodu.Luk očistite pa u njega zabodite karanfiliće,stavite ga u lonac i dodajte grah.Sa pola l vode izmiješajte 50 g šećera,sirup,začine i prelijte preko graha.Dodajte meso.Lonac dobro zatvorite i kuhajte oko 5 sati.Posljednjih pola sata kuhanja skinite poklopac,pa preostalim žutim šećeromprespite jelo i ostavite na vatri još malo.Za vrijeme kuhanja u jelo sipajte vodu po potrebi.

Recepti Headline Animator