Prilagođeno pretraživanje

Monday, January 7, 2008

Sladoled od šafrana

Sastojci:

3 jajeta
1/4 litra slatke pavlake ili šlaga
5 grama šafrana
125 grama šećera u prahu

Način pripreme:

Umutiti slatku pavlaku. Ušpinovati šećer sa malo vode, pa dodati šafran (koji je prethodno bio u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 2 minuta) i skuvati da bude kao karamel. Umutiti jaja. Pre nego što karamel potamni, dodati umućena jaja, brzo promešati i dodati slatku pavlaku. Držati u zamrzivaču dok se ne stegne, povremeno mešajući.

Sladoled od vanile

Sastojci:

4 žumanca
1,5 kašičica ekstrakta vanile
125 grama šećera
300 ml mleka
300 ml slatke pavlake

Način pripreme:

Penasto umutite žumanca i šećer. Ovoj smesi postepeno dodajte toplo mleko. Smesu ulijte u duboku posudu i, uz mešanje, lagano zagrevajte (ne sme da proključa), sve dok krem ne postane dovoljno gust. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi, a zatim dodajte slatku pavlaku i ekstrakt vanile. Sladoled hladite u zamrzivaču nekoliko sati.

Sladoled sa suvim grožđem

Sastojci:

1/4 litra slatke pavlake
100 grama suvog grožđa
80 grama putera
4 jaja
4 kašike šećera
40 grama čokolade
2 šolje mleka
1 kašika ruma

Način pripreme:

Dobro umutiti 4 žumanceta sa 4 kašike šećera. Dodati rastopljenu čokoladu i mleko. Staviti na paru i kuvati dok se ne zgusne. Skuvani krem skloniti sa vatre i dodati umućen puter, pa mešati dok se sve ne ohladi. Pavlaku dobro umutiti, sjediniti s ohlađenim kremom, dodati suvo grožđe i rum i dobro izmešati. Sipati u posudu i staviti u zamrzivač.

Sladoled od malina

Sastojci:

1/2 kg malina
175 grama šećera
600 ml vode
1 pomorandže
3 belanceta

Način pripreme:

Izmiksirajte maline, pa ih propasirajte kroz sito. Šećer sipajte u vodu, pa zagrejte do ključanja, a zatim pustite da vri oko pet minuta. Sklonite sirup sa vatre i ostavite da se ohladi. U maline iscedite sok od pomorandže, pa sve skupa dodajte sirupu. Stavite u zamrzivač da se hladi. Posle dva sata, ulupajte čvrst sneg od dva belanca, pa ih dodajte sladoledu, sve promešajte i vratite u zamrzivač.

Sladoled

Potrebno:

5 jaja
10 supenih kašika šećera
2 dcl kisele pavlake
100 g mlečne čokolade ili čokolade za kuvanje
1 kesica vanilin šećera
2 kesice šlaga
čokoladne mrvice ili malo rendane čokolade

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca izlupati u čvrst sneg uz dodatak 5 kašika šećera i kesice vanilina. Žumanca penasto umutiti sa preostalih 5 kašika šećera. Čokoladu istopiti, pa primešati žumancima. Dodati i pavlaku, te sve dobro izmešati. Zatim mikserom umutiti šlag prema uputstvu sa kesice. Ulupan šlag i sneg od belanaca izručiti u smesu od žumanaca i sve lagano izmešati. Ostaviti u zamrzivač na nekoliko sati (najmanje 6 sati), kako bi se sladoled dobro zamrzao. Služiti posuto rendanom čokoladom ili gotovim čokoladnim mrvicama.

Kremasti sladoled

Sastojci:

4 dl kiselog vrhnja
250 g voća
150 g šećera (ovisi o ukusu i o tome koje se voće stavlja)
2 vrećice šlaga u prahu

Priprema:

Vrlo jednostavno sami možete pripremiti kremasti sladoled, s različitim voćem (ali i s čokoladnom kremom).
Napravite šlag prema uputama s vrećice, dodajte šećer.
Ispasirajte voće (dijelom možete ostaviti i komadiće voća) i dodajte smjesi, pa umiješajte kiselo vrhnje.
Stavite sladolednu smjesu u plastičnu posudu koja se može dobro zatvoriti, pa stavite nekoliko sati u zamrzivač.
Ovaj se kućni sladoled, zbog dodatka masnog kiselog vrhnja, smrzavanjem neće kristalizirati (kao onaj koji se radi s vodom). I nakon duljeg stajanja u zamrzivaču bit će kremast.
Može se jesti i kao krema prije nego što se smrzne.

Waldorfski puding

Sastojci :

2 veće kiselkaste jabuke (400 g)
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat muškatnog oraščića
4 žumanca
500 ml mlijeka
160 g šećera
1 žlica maslaca
1 žličica fino nasjeckanog đumbira
1 žlica limunova soka
80 g grožđica
30 g popečenih oraha

Postupak :

1. Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške. Dodajte grožđice, limunov sok i đumbir.

2. U tavi zagrijte maslac, dodajte jabuke i pirjajte oko 1 minutu. Umiješajte 2 žlice šećera i nastavite pirjati 3 - 4 minute dok se jabuke blago ne karameliziraju. Prebacite mješavinu u okrugli vatrostalni kalup (promjera 25 cm).

3. U međuvremenu na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko. Uz neprestano miješanje dodajte razmućena žumanca, muškatni oraščić, vaniliju i preostali šećer. Prelijte ovom mješavinom jabuke.

4. Okrugli kalup stavite u vodenu kupelj i pecite na 160°C 45 - 50 minuta.


Posluživanje :

Prije posluživanja puding ohladite na sobnu temperaturu i pospite nasjeckanim orasima.

Savjet :

Za pečenje u vodenoj kupelji kalup s pudingom prekrijte folijom.

Puding od oraha

Sastojci :

100 g maslaca
7 žumanaca
70 g šećera
140 g mljevenih oraha
7 bjelanjaka
1 Vanilin šećer

Postupak :

1. Maslac sa šećerom pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca, a nakon desetak minuta mljevene orahe i vanilin šećer. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

2. Smjesu izlijte u odgovarajući veći kalup ili u više manjih kalupa koje ste prethodno namazali maslacem i posuli šećerom.

3. Pudig pecite oko sat vremena u vodenoj kupelji.


Posluživanje :

Nakon pečenja puding istresite iz kalupa, te poslužite s vinskim umakom.

Savjet :

Umjesto oraha možete upotrijebiti bademe ili lješnjake.

Palaćinke s piletinom

Potrebno je:

12 palačinki

Za nadev:

2 bela mesa
250 g graška
120 g majoneza
2 dl pavlake
2 manja kisela krastavca
1 šargarepa
malo aleve paprike
so, biber, prezle, "pomešani začini"

Za paniranje:

2 jaja
brašno, prezle

Način pripreme:

Umutiti i ispeći palačinke. Piletinu skuvati, odvojiti je od kostiju i iseckati na kockice. Obariti grašak i šargarepu i dodati začine. Pomešati piletinu s povrćem, majonezom, iseckanim krastavčićima i pavlakom. Ovim filom nadevati palačinke i uvijati ih kao sarmice. Zatim ih uvaljati u brašno, jaja, prezle i pržiti na vrelom ulju.

Meksičke slane palaćinke

Potrebno je (za 4 osobe):

1 manja glavica crnog luka
1 kašika ulja
125 grama mlevene govedine
so, biber
1 ljuta aleva paprika
2 kašike pasulja iz konzerve
3 kašike kukuruza šećerca
1 ljuta papričica
2 paradajza
3-4 slane palačinke
40 g Gauda sira
peršun za ukras

Način pripreme:

Očistiti crni luk, oprati ga, a zatim sitno iseckati. Luk dinstati na ulju dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i sve peći na tihoj vatri. U ovu smesu dodati so, biber i alevu papriku. Ocediti pasulj i kukuruz. Papričice oprati, očistiti i iseći na kolutiće. Paradajz oprati, očistiti i iseći na sitnije komade. Sve dodati u meso, pažljivo promešati, pa peći oko 10 minuta.

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Ispeći 3-4 slane palačinke. Svaku palačinku filovati pripremljenim mlevenim mesom, pa ih poređati jednu do druge. Izrendati sir preko palačinki, pa ih zapeći 10 minuta. Peršun oprati, osušiti i iseckati nekoliko listića. Palačinke ukrasiti iseckanim peršunovim listom. Služiti dok je toplo.

Za ljuti ukus ovog specijaliteta mogu se koristiti meksički cili sos ili domaći ljuti pinđur i ljutenica iz zimnice.

Testo za palačinke

Ako pripremate palačinke za dve osobe:

125 g brašna (tip 400, meko)
1 jaje
1 kašika ulja
malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za četiri osobe:

200 g brašna (tip 400, meko)
2 jaja
1 kašika ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za četiri osobe:

3 jaja
1/4 l mleka
1/4 l kisele vode
brašna po potrebi (tip 400, meko)
kašičica soli i šećera
Ako pripremate palačinke za šest osoba:

300 g brašna (tip 400, meko)
3 jaja
4 kašike piva
5 kašika ulja
1/2 l mleka
kašičica soli i šećera
mlake vode po potrebi
Ako pripremate palačinke za osam osoba:

500 g brašna (tip 400, meko)
4 jaja
1/2 l mleka
2 kašičice soli i šećera
1 kašika ulja
mlake vode po potrebi
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mleka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mleka.

Savet: testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.

Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.

Savet: testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.

U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.

Savet: koristite samo teflonske tiganje (npr. "Tefal" Thermospot) jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da "podmazujete" tiganj.

Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte.

Tartufi s kafom

Potrebno:

250 g šecera,
2 žumanca,
350 g cokolade,
1 kašika jake crne kafe,
100 g maslaca,
1 vanilin šecer,
cokolada u prahu,
oko 30 cokoladnih bombona s kafom

Priprema:

Kafu procedite kroz cedilo, dobro zagrejte, pa u njoj otopite cokoladu. Tucite žumanca sa šecerom da dobijete gustu penušavu smesu. Izradite maslac da postane sasvim gladak i umešajte ga u tucena žumanaca. Dodajte kafu s cokoladom. Ohladjenu smesu oblikujte u kuglice, uvaljajte u cokoladni prah i ukrasite bombonama.

Čoko poljupci

Potrebno:

150 gr meda
soda bikarbona
15 gr ušećerene narandže
150 gr brašna
40 gr sitno seckanog
kandiranog voća

150 gr mlevenih badema
100 gr kandiranih višanja
200 gr marcipana
3 kašike limunovog soka
250 gr čokolade
za kuvanje

Priprema:

Med ugrejte u 4 kašike vode. Sodu bikarbonu rastvorite u malo vode i dodajte medu zajedno sa brašnom, kandirnim voćem i začinima. Smesu hladite pola časa a onda je razvucite na radno površini. Modlom ili čašom, vadite krugove prečnika 4 cm. Složite na podmašćen pleh i pecite 12-15 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Kada dobiju zlatastu boju kolačiće izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
Marcipan sjedinite sa limunovim sokom, kandiranim višnjama i preostalim kandiranim voćem. Od ove smese pravite kuglice i po jednu stavite na svaki kolačić. Rastopite čokoladu i lagano prelijte svaki kolačić. Radite to na masnom papiru da bi poljupce kasnije lakše premestili u papirne šeširiće.
Ukrasite preostalim kandiranim višnjama.

Rafaelo kuglice

Potrebno:

250 gr šećera
400 gr mleka
u prahu
200 gr putera

400 gr kokosovog
brašna
100 gr oljuštenih
pečenih lešnika

Priprema:

Šećer prokuvajte sa 2 dl vode, sklonite sa ringle pa mešajući dodajte 200 gr kokosovog brašna, mleko u prahu i maslac. Mešajte dok se masa ne izjednaci. Ostavite da stoji u frižideru 1 sat. Tada oblikujte kuglice i u svaku utisnite ceo lešnik. Svaku kuglicu uvaljajte u kokosovo brašno.

Espresso čokoladni mousse

Potrebno(za 6 osoba):

Sastojci:

170 g čokolade za kuhanje
1/3 šalice espresso kave ili 1/2 žličice instant kave
1/3 šalice kuhane vode
4 veća jaja
3 žlice šećera

Upute za pripremu:

1. Izmiksajte (u mikseru s oštrim nožem) čokoladu i espresso kavu, dok ne usitnite čokoladu.

2. Prebacite u zdjelu, prelijte vrućom vodom i nastavite miksati električnim mikserom. Dodajte žutanca i dobro promiješajte.

2. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke dok ne dobijete pjenu. Postepeno dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte smjesu sa čokoladom i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

3. Stavite u zdjelice za serviranje i ostavite da se hladi par sati u hladnjaku.

Čokoladno voće

Sastojci:

200 g čokolade, razlomljene na kockice
200 g bijele čokolade, razlomljene na kockice
1 grapefruit
1 naranča, bez koštica
1 kivi
4 jagode
4 marelice, suhe
2 kruške, prepolovljene i izdubljene
4 kolutića ananasa

Upute za pripremu:

1. U maloj zdjelici postavite čokoladu i postavite iznad lončića u kojem kuhate vodu.
Istopite čokoladu, povremeno promiješajte. U posebnoj zdjelici istopite bijelu čokoladu.

2. Isijecite grape, naranču i kivi. Postavite na papirnate ubruse.

3. Umočite u čokoladu, pola u bijelu, pola u tamnu i ukrasite kao što vidite na slici.

4. Ostavite u hladnjaku.

Snežne pahuljice

Potrebno:

110 gr putera
40 gr šećera
110 gr brašna
malo soli

50 gr mlevenih oraha
1 vanilin šećer
šećer u prahu
pomešan sa vanil šećerom

Priprema:

Penasto umutite puter i šećer. Dodajte vanilin šećer, a onda lagano mešajući dodajte brašno i so. Zatim brzo mešajući dodajte orahe. Za mešanje koristite varjaču. Od testa oblikujte kuglice i slažite ih na namašćen pleh. Pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Nakon 10-12 minuta, kada kuglice dobiju zlatno žutu boju izvadite ih iz rerne i svaku uvaljajte u preh šećer pomešan sa vanilin šećerom.

Džepići s breskvama

Sastojci(za 6 osoba):

Tijesto:

350 g glatkog brašna
100 g šećera u prahu
prstohvat soli
1/2 vrećice vanilin šećera
90 g maslaca
1,5 dl kiselog vrhnja
ribana korica 1/2 limuna
2 žumanjka, 1 jaje

Nadjev:

2,5 dl mlijeka
1/2 vrećice praška za puding
malo vanilin šećera
2 žumanjka
3 lijepe zrele breskve
2 žlice voćnog likera
3 žlice šećera

6 štapića badema
1 jaje za mazanje
papir za pečenje

Priprema:

Na radnu površinu prosijte brašno i šećer u prahu. U sredini udubite jamicu, uokolo porazmjestite listiće maslaca pa dodajte jaja i ostale sastojke (vidi sliku). Umijesite ne previše mekano tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjaku 2 sata. Prema uputi na vrećici zakuhajte puding od mlijeka, praška, šećera i vanilin šećera. Dok je još vruć primiješajte mu oba žumanjka. Kad se ohladi puding temeljito promiješajte ručnim mikserom.


Postupak:

Pećnicu ugrijte na 200C. Oprane breskve raspolovite, očistite od koštica i po prerezanom dijelu nakapajte likerom. Na radnoj površini posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom u pravokutnik 50 x 30 cm, a zaostalo brašno pažljivo odstranite. Tijesto narežite na 6 kvadrata sa stranicama od po 14 cm. Od ostataka izrežite 6 manjih kvadrata za poklopce. Na velike kvadrate razdijelite kremu od pudinga u obliku većeg kruga. Obložite ih polovicama bresaka i jedan preko drugoga preklopite rubove kvadrata. Mjesto spoja prekrijte manjim kvadratima, pričvrstite ih štapićima badema (vidi sliku) pa kolačiće složite na lim obložen papirom. Premažite ih umućenim jajetom i pecite u ranije ugrijanoj pećnici oko 25 do 30 minuta do lijepe boje. Kolače ponudite tek pošto se sasvim ohlade.


Limunada kocke

SASTOJCI:

4 jaja
200 grama šećera
rendana kora pomorandže
1/8 litra ulja
1/8 litra gaziranog soka od pomorandže
200 grama prosejanog brašna
Žele

3/8 litra gaziranog soka od pomorandže
2 kašike šećera
2 kesice bezbojnog želatina
Krem

1/2 kisele pavlake
150 grama šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
1/2 slatke pavlake
2 kesice učvršćivača za šlag

NAČIN PRIPREME:

Penasto umutiti jaja, šećer i koru od pomorandže, pažljivo dodati ulje i sok od pomorandže, dodati brašno i sve sjediniti. Masu sipati u nauljen i brašnom posut kalup. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Žele pripremiti prema uputstvu sa kesice. Dok je još toplo, preliti preko aluminujumske folije i kada se ohladi iseći na kocke.

Za krem kratko mutiti kiselu pavlaku, šećer i vanilin šećer. Slatku pavlaku i učvršćivač za šlag umutiti prema uputstvu sa kesice i pažljivo sjediniti sa prethodnom smesom. Pažljivo dodati polovinu žele kocki. Nadev ravnomerno naneti na testo i ukrasiti preostalim žele kockama. Ostaviti da odstoji 2 sata na hladnom mestu, iseći na kocke po želji i poslužiti.

Doboš torta


Potrebno:

Testo:

- 200 gr maslaca (margarina)
- 200 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanceta
- 1 - 2 kašičica ruma
- 200 gr brašna
- 2 kašike praška za pecivo
- 4 belanceta

Fil:

- 1 puding ukusa čokolade
- 20 gr kakaoa
- 150 gr šećera
- 1/2 litre mleka
- 250 gr maslaca (margarina)

Ukrašavanje:

- 300 gr šećera

Priprema:

Testo:

Maslac mešajte dok se ne zapeni i dodajte postepeno šećer,
vanilin šećer, žumance i rum.
U tu smesu umešajte, kašiku po kašiku,
prosejano brašno s praškom za pecivo
i na kraju veoma oprezno i čvrsti sneg.
Ispecite na srednjoj temperaturi (vreme pečenja 10 minuta)
pojedinačno 7 listova za tortu, stavljajući na svaki list
na dno posude po 3 kašike pripremljenog testa.

Fil:

Prašak za puding, kakao i šećer pomešajte sa 6 kašika
mleka a ostalo mleko neka zavri.
Skinite ga sa šporeta, sipajte otopljeni prašak
za puding i stavite da još jednom zavri.
Pustite da se puding ohladi ali ga često mešajte.
Ohladjenom pudingu dodajte kašiku po kašiku
penasto izmešani maslac (margarin), ali pazite da maslac
i puding ne budu prehladni, jer se onda zgrušaju.
Svaki od 7 listova testa namažite kremom i sastavite tortu.
Jedan list ostavite za gornji.

Ukrašavanje:

Šećer rastopite u prozirnu žutu tečnost kojom se
naglo preliva gornji list torte.
Nožem obeležite 12 delova torte
(nož pre obeležavanja zasecite u limun).

Recepti Headline Animator