Prilagođeno pretraživanje

Friday, December 28, 2007

Pohovane tikvice i patlidžan

Potrebno(za 4 osobe):

40 dag tikvica
40 dag patlidžana
6 dag krušnih mrvica
4 dag svježeg ribanog parmezana
1 jaje
2 velike žlice ulja

Priprema:

Tikvice i patlidžane operite,ogulite,narežite na tanke odreske i ostavite da se ocijede.U međuvremenu,pomiješajte krušne mrvice i naribani parmezan.Vilicom istucite jaje.Odreske tikvica i patlidžana uvaljajte u mrvice i sir,zatim u jaje te ponovo u mrvice i sir.Lim za pečenje nauljite i posložite tikvice i patlidžane,prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici na temperaturi od 22o stupnjeva C oko 15-ak minuta.Skinite aluminijsku foliju,okrenite odreske i pecite još 10-ak minuta.

Energetska vrijednost:605 kJ(144 kcal)
Sastav:
Ukupne masnoće:9 g
Zasićene masnoće:3 g
Kolesterol:140 mg
Kalij:460 mg
Natrij:256 mg
Ukupni ugljikohidrati:13 g
Dijetna vlakna:11 g
Šećer(monosaharid):6 g
Bjelančevine:5 g

Lazanje

Potrebno(za 4 osobe):

10 listova tijesta za lazanje
25 dag svinjetine od mišića(bez vidljive masnoće)
2 dag suhe slanine
5 g ulja(1 čajna žlica)
5 dag koncetrata rajčice
2 dl juhe (bez masnoće)
10 dag crvenog luka
2 režnja češnjaka
velika žlica sjeckanog lišća peršina
velika žlica origana
čajna žlica slatke crvene paprike
5 dag sira ribanca(vrećica)

Bešamel umak:

2 dl mlijeka
5 g margarina
4 dag(2 velike žlice )brašna

Priprema:

U posudu stavite ulje,sjeckani luk,češnjak i slaninu te propirjajte.U međuvremenu meso očistite od vidljivih masnoća i sameljite.Dodajte ga u posudu i pomiješajte sa svim sastojcima u posudi,dodajte rajčicu i začine te podlijte sa 1 dl juhe.Kuhajte pola sata podlijevajući s ostatkom juhe.Pri kraju kuhanja dodajte sjeckani list peršina.U drugoj posudi zakuhajte pola od ukupne količine mlijeka i margarin.Kad mlijeko zakipi,maknite ga s vatre,ulijte razmućeno brašno i vratite posudu na vatru.Miješajte dok se umak ne zgusne.Primjereno nauljenom limu,(20x35 cm) dno prekrijte tijestom za lazanje.Poviše stavite pola mesa,dodajte 1/3 bešamel umaka i pospite trećinom vrećice sira ribanca.Sve prekrijte sljedećim redom tijesta,dodajte ostatak mesa,drugu trećinu bešamel umaka i pospite trećinom vrećice sira ribanca.Na kraju složite ostatak tijesta,dodajte bešamel umak i pospite preostalim sirom ribancem.Pecite u pećnici 35-40 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva C.Poslužite uz zelenu salatu.

Energetska vrijednost:1193 kJ(284 kcal)
Sastav:
Ukupne masnoće:12 g
Zasićene masnoće:8 g
Kolesterol:50 mg
Kalij:425 mg
Natrij:212 mg
Ukupni ugljikohidrati:24 g
Dijetna vlakna:2 g
Šećer(monosaharid):5 g
Bjelančevine:20 g

Paella

Potrebno(za 4 osobe):

10 dag bijelog kokošijeg mesa od prsa(bez kože i vidljive masnoće)
10 dag posnih svinjskih odrezaka(bez vidljive masnoće)
5 dag konzerviranih dagnji ili 30 dag očišćenih svježih dagnji
5 dag očišćenih rakova(može i kozica)
10 dag svježe rajčice ili 3 dag konzervirane rajčice
15 dag kuhane mrkve i graška(kao za francusku salatu)
10 dag zelenih mahuna iz konzerve
5 dag zelene paprike
8 dag riže
2,5 dl bujona(čiste juhe bez masnoća
4 dag smeđih maslina
pola dl crnog vina(do 12 % alkohoka i bez ostataka šećera)
papar po želji
veliku žlicu sjeckanog lišća peršina

Priprema:

Pileće i svinjsko meso operite,malo posolite i ispecite na tavi bez masnoća,podlijevajući toplom vodom.Kada voda ukuha,meso je gotova.Svježe školjke dobro očistite i operite.Skuhajte mrkvu,grašak i mahune,a rajčice razmutite u bujonu.Ako je svježa rajčica,obavezno je ogulite i izrežite na manje komadiće.Rajčica se lakše guli ako je stavite 2-3 minute u ključalu vodu.Papriku narežite na rezance.Rižu operite,a meso narežite na manje komadiće ili rezance,prema želji.Paellu je najbolje spravljati u plitkoj posudi.U posudu stavite izrezano meso,povrće,rižu,masline te podlijte bujonom.Pecite u pećnici 45 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva C.Kada je gotovo,izvadite i dodajte dagnje,rakove,sjeckani list peršina i 1/2 dl vina.Pecite još 10-15 minuta.Poslužite sa sirom ribancem(parmezanom) i zelenom salatom.

Energetska vrijednost:1071 kJ(255 kcal)
Sastav:
Ukupne masnoće:11 g
Zasićene masnoće:2 g
Kolesterol:53 mg
Kalij:291 mg
Natrij:166 mg
Ukupni ugljikohidrati:21 g
Dijetna vlakna:4 g
Šećer(monosaharid):2 g
Bjelančevine:18 g

Plavi patlidžani sa sirom

Potrebno(za 4 osobe):

40 dag plavih patlidžana
25 dag sira mozzarelle
10 dag pirea od rajčica
20 g ulja(4 čajne žlice)
veliku žlicu sjeckanog lišća peršina
pola čajne žlice origana

Priprema:

Plave patlidžane ogulite i narežite na ploške 1 cm i blanširajte(stavite ih u cjedaljku iznad ključale vode nekoliko minuta da izgube gorčinu).Patlidžane poslažite u nauljenu vatrostalnu posudu tako da pokriju dno.Na njih dodajte mozzarellu narezanu na listiće.Ako je ostalo kolutića patlidžana,njima prekrijte sir.Pospite sjeckanim peršinovim lišćem i dodajte rajčicu razmućenu u 1 dl vode.Povrće pospite origanom ili mažuranom.Pecite u pećnici 1 sat,u pokrivenoj vatrostalnoj posudi na temperaturi od 180-200 stupnjeva C.

Energetska vrijednost:836 kJ(199 kcal)
Sastav:
Ukupne masnoće:11 g
Zasićene masnoće:7 g
Kolesterol:60 mg
Kalij:493 mg
Natrij:273 mg
Ukupni ugljikohidrati:8 g
Dijetna vlakna:4 g
Šećer(monosaharid):7 g
Bjelančevine:17 g

Punjene tikvice

Potrebno(za 4 osobe):

40 dag tikvica
20 dag luka
15 dag pirea od rajčica
25 dag pilećih prsa(bez kože,vidljive masnoće i kostiju)
20 g ulja(4 čajne žlice)
1 dl jogurta(pola čašice jogurta 1,6 % mliječne masnoće)
1/4 kocke instant juhe
režanj češnjaka
čajna žlica umaka od soje(ili 2 dag brašna razmućenog u 2 žlice vode)
žlica sjeckanog lišća peršina
biljni začini(ružmarin,majčina dušica)

Priprema:

Tikvice ogulite,raspolovite i očistite sredinu tako da polovice budu debljine oko 1 cm.Na ulju pirjajte sjeckani luk,dodajte narezanu sredinu tikvice,pire od rajčica,piletinu narezanu na kockice,sjeckano lišće peršina,zgnječeni režanj češnjaka,biljne začine po želji(majčinu dušicu,vlasac,mažuran i origano).Sastojke pirjajte 10-ak minuta.Ovim nadjevom napunite svaku polovicu tikvice i poslažite u plitku posudu.1/4 kocke za instant juhu rastopite u 6 dl vode i prelijte tikvice toliko da budu prekrivene.Kuhajte 20-30 minuta.Kada su tikvice gotove,izvadite ih.U tekućinu u kojoj su se kuhale umiješajte jogurt,umak od soje ili 2 dag brašna razmućena u 2 velike žlice vode.Umak kuhajte 10-ak minuta i njime prelijte tikvice.


Energetska vrijednost:1138 kJ(271 kcal)
Sastav:
Ukupne masnoće:11 g
Zasićene masnoće:2 g
Kolesterol:44 mg
Kalij:784 mg
Natrij:280 mg
Ukupni ugljikohidrati:25 g
Dijetna vlakna:4 g
Šećer(monosaharid):12 g
Bjelančevine:18 g

Špageti na milanski način

Potrebno(za 4 osobe):

60 dag rajčica
20 dag luka
20 g ulja(1 čajnu žlicu)
1,5 dl instant juhe od 1/2 goveđe kocke
16 dag špageta
2 čajne žlice origana
2 velike žlice sira ribanca

Priprema:

Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk,dodajte oguljene i očišćene (bez sjemenki) rajčice,dodajte mravinac(origano) i juhu od kocke.Kuhajte dok tekućina ne ukuha i umak ne bude gust.U međuvremenu,u neslanoj vodi skuhajte špagete,ocijedite ih i isperite pod hladnom vodom.Špagete razdijelite na 4 tanjura i prelijte umakom od rajčice.Pospite ih s pola velike žlice sira ribanca.Poslužite uz zelenu salatu.

Energetska vrijednost:1021kJ(241 kcal)
Sastav:
Ukupne masnoće:5 g
Zasićene masnoće:1 g
Kolesterol:5 mg
Kalij:636 mg
Natrij:201 mg
Ukupni ugljikohidrati:42 g
Dijetna vlakna:4 g
Šećer(monosaharid):8 g
Bjelančevine:6 g

Juha od graška

Potrebno(za 4 osobe):

40 dag zelenog graška
40 dag zelenja za juhu
1 velika žlica sjeckanog peršina

Priprema:

Grašak skuhajte u neslanoj vodi,ocijedite i protisnite.Sitno sjeckano zelenje za juhu kuhajte pola sata u 8 dl vode.Juhu procijedite,a povrće protisnite i vratite u juhu.Prije posluživanja dodajte sjeckano lišće peršina.

Energetska vrijednost:453 kJ(108 kcal)
Sastav:
Ukupne masnoće:0 g
Zasićene masnoće:0 g
Kolesterol:0 g
Kalij:556 mg
Natrij:33 mg
Ukupni ugljikohidrati:19 g
Dijetna vlakna:7 g
Šećer(monosaharid):9 g
Bjelančevine:8 g

Friday, December 21, 2007

Pita sa šampinjonima i paprikama

Potrebno(za 4 osobe):

1 kg svježih šampinjona
200 g kačkvalja
1 kg pečenih oljuštenih crvenih paprika
3 jaja
1 pakovanje lisnatog tijesta
200 ml kisele pavlake
100 ml mlijeka
ulje
so,mljeveni crni biber

Priprema:

U tiganju sa zagrijanim uljem pržimo tanke listove šampinjona.Kada tečnost ispari,dodamo papriku isjeckanu na kocke i posolimo.U dubok sud sipamo mlijeko,dodamo jaja i kiselu pavlaku.Sjedinimo sastojke.Na nabrašnjenoj površini od lisnatog tijesta razvučemo koru i stavimo u nauljenu tepsiju.Nanesemo fil i rendani kačkvalj.Od preostalog tijesta razvučemo novu koru i stavimo u tepsiju.Nanesemo smjesu od mlijeka,jaje i kisele pavlake.Pečemo 30 minuta na 200 stepeni C.Isječemo pitu na komade i serviramu na činiju za serviranje.Stavimo i loptice pavlake.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete suho bijelo vino.

Ćevap na travnički način

Potrebno:

70 dkg debljeg mesa(najbolje od buta)
70 dkg luka
zelena paprika
nekoliko komada svježeg paradajza
malo krompira
masnoća
biber mljeveni i u zrnu,so

Priprema:

Meso operite i izrežite na srednje komade.Luk očistite i svaku glavicu vertikalno presjecite na 4 dijela.Paprike očistite,izrežite na kolutiće.Krompir ogulite i izrežite na kocke.Sve posolite,dodajte nekoliko zrna bibera,izmiješajte i stavite u posudu.Preko dodajte na kriške isječeni paradajz i malo vrele vode.Ćevap poklopite i polako dinstajte na umjerenoj temperaturi.

Šaran sa kukuruzom

Potrebno:

1 šaran(oko 1,5 kg)
80 g brašna
3 jaja
so
100 g kukuruznog brašna
1 kašičica mljevene ljute crvene paprike
2 kašičice vegete
ulje za prženje

Za umak sa kukuruzom:

2-3 kašike ulja
200 g luka
2 česne bijelog luka
1 vezica peršuna
biber
50 ml bijelog vina
200 g kukuruza
1 kašičica škrobnog brašna
1 kašičica vegete

Priprema:

Ribu očistite,operite,dobro je posušite i narežite na odreske.Odreske pospite vegetom i ostavite da se mariniraju najmanje pola sata na hladnom mjestu.Zatim ih uvaljajte u brašno,razmućena jaja koja ste malo posolili te u mješavinu kukuruznog brašna i mljevene crvene paprike.Ovako pohovanu ribu pržite u zagrijanom ulju sa svake strane oko 4 minute.Prženu ribu stavite na upijajući papir koji će upiti suvišnu masnoću.U međuvremenu,na zagrijanom ulju prodinstajte nasjeckani luk,bijeli luk i dio peršuna.Odmah zalijte sa 100 ml vode,vinom,a zatim dodajte vegetu i biber.Dinstajte podlijevajući vodom dok luk ne omekša.Nakon toga luk propasirajte,vratite u posudu i dodajte malo vode,kukuruz i ostatak peršuna.Kašičicu škrobnog brašna pomiješajte s malo vode i umiješajte u umak.Sve zajedno još kratko prokuhajte.
Uz prženog šarana poslužite kuhani krompir i umak s kukuruzom.

Šaran sa gljivama

Potrebno:

1 šaran(oko 1,6 kg)
2 kašičice soli
100 g pšeničnog brašna tip 550
pola kašičice mljevene ljute crvene paprike
ulje za prženje
500 g gljiva(bukovača i šampinjona)
so
2 kašike ulja

Priprema:

Šarana očistite i narežite na odreske debljine 1,5 cm.Osušite ih,posolite i uvaljajte u mješavinu brašna i ljute crvene paprike.Tako pripremljene odreske šarana pržite u dubokom ulju.Gljive očistite,popecite na zagrijanom ulju i posolite.
Ribe i gljive poslužite uz zelenu salatu.

Šaran sa suhim šljivama

Potrebno:

1 veći ili 2 manja šarana(oko 1,5 kg)
so
ulje za pečenje
2-3 kašike brašna
biber u zrnu
1 veći limun
2 lista lovora

Za fil:

500 g luka
50-100 ml ulja
1 kašičica mljevene paprike
150 g suhih šljiva
100 g narezanih dunja
100 g kiselih jabuka
50 g očišćenog korijena celera
1 kašika nasjeckanog peršuna
1 kašika sirćeta
150 ml pasiranog paradajza
1 kašičica šećera

Priprema:

Šarana posolite,uvaljajte u brašno i kratko popecite na ulju s obje strane.Stavite ga u dublji nauljeni pleh i pospite biberom u zrnu.Preko šarana složite kolutove limuna i lovor.Pripremite fil.Nasjeckani luk popecite na ulju dok ne postane staklast.Dodajte mljevenu papriku,litar vode,suhe šljive,dunje,jabuke i celer narezane na kockice,peršun,sirće,pasirani paradajz i šećer.Sve prokuhajte,a zatim tom tekućinom prelijte ribu u plehu.Pecite na temperaturi od 200-220 stepeni C oko 40 minuta.
Poslužite uz sezonsku salatu.

Kuhanje ribe

U posudu sa cijediljkom za kuhanje ribe sipajte vodu,dodajte narezano korjenasto povrće i dvije ploške limuna,poklopite i kuhajte.Kada je povrće napola kuhano,dodajte svježu i očišćenu ribu.Kuhanu ribu ocijedite,položite na topli tanjir,pospite nasjeckanim peršunom te poslužite uz kuhano povrće i rastopljeni maslac.

Pastrmka na engleski način

Potrebno:

4 pastrmke
100 g maslaca
50 g prezli
1 limun(sok)
so
peršun
vlasac
1 kašika vegete

Priprema:

Pastrmke očistite,operite i posušite papirnom salvetom pa malo posolite.U limunovom soku razmutite vegetu pa tom mješavinom dobro natrljajte ribe iznutra i izvana.Posložite ih u vatrostalnu zdjelu namazanu maslacem,podlijte s 50 ml vode te pospite nasjeckanim vlascem.Pecite pokriveno aluminijskom folijom u pećnici zagrijanoj na temperaturi od 180-200 stepeni C oko 20-25 minuta.U međuvremenu na preostalom maslacu kratko popecite prezle pa ih prelijte preko već skoro pečene ribe.Vratite u pećnicu i još kratko popecite.
Pastrmku pospite nasjeckanim peršunom,ukrasite limunom i poslužite s kuhanim krompirom.

Pastrmka pohovana sa prezlama

Potrebno:

1 kg pastrmke
2-3 kašike limunovog soka
1 kašika vegete za ribu
ulje za prženje

Smjesa za pohovanje:

50 g brašna
2 jaja
50 g žutog sira
50 g prezli

Priprema:

Pastrmke operite,očistite,odstranite im peraje i posušite papirnatom salvetom.Filetirajte ih tako da im prvo odstranite glave,a zatim zarežite uzduž gornje peraje u dubinu do srednje kosti.Oštrim nožem pažljivo odvojite mesni dio ribe od kosti.Tako pripremljene filete pastrmke nakapajte limunovim sokom,pospite vegetom i ostavite na hladnom mjestu oko 20 minuta.Marinirane filete uvaljajte u brašno,umočite u razmućena jaja i provucite s jedne i druge strane preko prezle koju ste pomiješali sa naribanim sirom.Pržite ih u dubokom ulju sa svake strane oko 3 minuta.
Pohovane pastrmke poslužite tople uz kuhani krompir i svježu salatu.

Grah s piletinom

Potrebno:

2 l vode
450 g graha
kašičica žalfije
450 g skuhanog pilećeg mesa
šolja pileće supe
vezica peršuna

Priprema:

Grah potopite preko noći,a sutradan ga skuhajte sa žalfijom.Kad bude kuhan dodajte piletinu isječenu na komade i supu.Promiješajte i zajedno kuhajte 15 minuta.Na kraju dodajte isjeckan peršun i po ukusu začinite.

Teletina sa suhim šljivama

Potrebno:

600 g teletine od buta
30 g maslaca
2 kašičice ulja
100 g suhih šljiva bez košpica
80 g korijena celera
1-2 mrkve
80 g luka
1 vezica peršuna
3 kašičice vegete

Priprema:

Teleće odreske omekšajte batom i pospite vegetom,a zatim ih popecite na mješavini maslaca i ulja.Zatim dodajte nasjeckani luk,naribanu mrkvu i korijen celera te suhe šljive.Podlijte vodom i dinstajte dok meso ne omekša.Odreske izvadite i stavite na topli tanjir,a povrće sa suhim šljivama usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete gusti umak.Umaku dodajte malo vode,vratite odreske te kratko prokuhajte.
Prije posluživanja pospite nasjeckanim peršunom.
teletinu poslužite toplu uz široke rezance.

Krem od egzotičnog voća

Potrebno( za 4 osobe):

300 g kompota od ananasa
40 g šećera
30 g želatina
200 ml biljne pavlake
2 kivija
1 banana(150 g)
30 ml ruma
sok od pomorandži

Priprema:

U blenderu usitniti ananas,kivi i bananu,pa umutiti sa ulupanom pavlakom i šećerom.Želatin rastopiti u malo vode,pa sve sjediniti s masom.Krem ohladiti i sipati ga u čaše i dekorisati.

Energetska vrijednost porcije:275 kcal
Sadržaj bjelančevina:8 g(11 %)
Sadržaj ukupnih masti:5 g(17 %)
Zasićenih masti:4 g
Holesterola:0 mg
Sadržaj ugljenih hidrata:47 g(72 %)
Sadržaj natrijuma:60 mg
Sadržaj vlakana:3 g

Kunić u finom umaku

Potrebno (za 4 osobe):

1 kunić(1,2 kg)
60 g pancete(narezane na tanje ploške)
1 žlica Vegete
2 žlice ulja
150 g korjenastog povrća(mrkve,celera,peršina)
80 g luka
2-3 žlice maslinova ulja
1 grančica ružmarina

Umak:

50 ml bijelog vina
1 žličica Vegete
1 žličica škrobnog brašna
100 ml vode
maslinovo ulje sa okusom tartufa

Priprema:

Očišćenog kunića na režite na komade i natrljajte Vegetom.Svaki komad kunića obavijte s 1-2 ploške pancete.Popržite ga na zagrijanom ulju sa svih strana dok ne dobije zlatnožutu boju,a potom ga stavite u vatrostalnu posudu.Na istoj masnoći popržite očišćeno i krupnije narezano korjenasto povrće i luk pa sve zajedno dodajte kuniću.Prelijte maslinovim uljem,pospite ružmarinom,prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni C oko sat i pol.Potkraj pečenja maknite foliju i nastavite peći još oko 20 minuta.Pečene komade kunića izvadite iz pleha,stavite na toplo mijesto,a korjenasto povrće i luk usitnite električnom mješalicom.Usitnjeno povrće stavite u manju posudu,dodajte vino,Vegetu i škrobno brašno koje ste razmutili u vodi.Kratko prokuhajte(oko 2 minute),a potkraj kuhanja umiješajte nekoliko kapi maslinova ulja s okusom tartufa.
Uz pečenog toplog kunića poslužite fuže ili široke rezance,pržene bukovače i topli pripremljeni umak.
Maslinovo ulje s okusom tartufa možete zamijeniti s pastom od tartufa,a jelo će biti najukusnije ako ga prije posluživanja pospete s malo svježe naribanih tartufa.

Pečena patka u umaku od naranče

Potrebno(za 4-6 osoba):

1 patka(1,5-2 kg)
1 žlica Vegete
80 g meda
3 žlice octa
3 žlice ulja
1 naranča
2 poriluka
s0 ml vruće vode
topla voda za podlijevanje
150 g riže dugog zrna
500 ml vode
2 žličice Vegete
60 g naribanog parmezana
1 jaje
1/2 žličice đumbira u prahu
2 žlice nasjeckanog peršina
100 g sira edamera nasjeckanog na kockice
1-2 žlice krušnih mrvica
ulje za prženje

Umak:

1/2 žličice đumbira
2-3 žlice bijelog vina
50-100 ml vode
1-2 žličice škrobnog brašna
papar,sol

Priprema:

Patku očistite,operite,a zatim natrljajte Vegetom izvana i iznutra.U manjoj zdjelici pomiješajte med,ocat i žlicu ulja pa tom mješavinom premažite patku sa svih strana.U utrobu patke stavite pola naranče,očišćeni poriluk,i to samo bijeli dio.Na pleh koji ste prije toga premazali preostalim uljem stavite patku,podlijte vrućom vodom i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stepeni C.Tijekom pečenja patku premazujte preostalom mješavinom meda,octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom.Na kon sat vremena pokraj patke stavite narezane ploške naranče i nastavite peći još oko sat vremena(dok ne omekša).
Za to vrijeme pripremite prilog, tj. krokete od riže.Rižu stavite u kipuću vodu,dodajte Vegetu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.Maknite s vatre i malo ohladite.Dodajte naribani sir,razmućeno jaje,đumbir,peršin,1-2 žlice krušnih mrvica i sve dobro izmiješajte.Rukom oblikujte male kuglice,a u sredinu svake stavite kockicu sira.Kuglice od riže uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju dok ne dobiju svjetložutu boju.Pečenu patku izvadite iz pleha,a suvišnu masnoću ocijedite.Umak procijedite i izlijte u manju posudu.Dodajte đumbir,papar i vino i razmućeno škrobno brašno s vodom.Zajedno kuhajte 1 -2 minute stalno miješajući.Po potrebi umak još malo posolite.Pečenu patku narežite i poslužite uz umak i pripremljene krokete od riže.
Umak će biti još ukusniji ako mu dodate malo narezane narančine korice.

Biftek sa zelenim rezancima

Potrebno(za 4 osobe):

600 g bifteka
250 g zelenih rezanaca
200 g očišćenih dagnji
3 žlice maslinova ulja
2 češnja češnjaka
2 žličice Vegete
200 ml vrhnja za kuhanje
2-3 žlice limunova soka
50 ml vina
1 žlica nasjeckanog peršina
2 žličice Vegete
svježe mljeveni papar
50 g maslaca
4 žlice konjaka
20 g naribanog parmezana

Priprema:

Na maslinovu ulju kratko popržite dagnje,dodajte nasjeckani češnjak,Vegetu i vrhnje.Kratko prokuhajte,a zatim umiješajte limunov sok,vino i peršin.Tjesteninu blago skuhajte u posoljenoj vodi,ocijedite i umiješajte u umak s dagnjama.Biftek očistite od žilica,a zatim ga narežite na 4 deblja odreska.Odreske pospite Vegetom i mljevenim paprom,a zatim ih popržite na maslacu sa svake strane 5-6 minuta.dodajte konjak i još vrlo kratko pržite(oko 1 minutu).Toplu tjesteninu s umakom od dagnji stavite na tanjur,na tjesteninu stavite odreske,pospite parmezanom i odmah poslužite uz salatu po želji.
Ako volite manje pečen biftek,dovoljno ga je pržiti 2-3 minute sa svake strane.

Thursday, December 20, 2007

Odresci s čokoladnim umakom

Potrebno(za 4 osobe):

600 g svinjskog filea(lungića)
1 žlica Vegete
50 ml maslinovog ulja
1 žličica naribane limunove korice
1 žlica svježe metvice(listići)
2 češnja češnjaka
malo vode za podlijevanje
20 g maslaca

Čokoladni umak:

35 g čokolade za kuhanje
2 žlice vode
100 ml slatkog vrhnja
1/2 žličice đumbira
1 čili papričica
1 žličica svježe metvice
2-3 žlice limunova soka
1/2 žličice Vegete
bijeli papar

Prilog:

250 g riže dugog zrna
800 ml vode
sol
3-4 žlice ulja
100 g kikirikija

Priprema:

Svinjski file očistite od žilica,narežite na odreske i pospite Vegetom.Dodajte naribanu limunovu koricu,listiće svježe metvice,češnjak narezan na četvrtine i prelijte maslinovim uljem.Sve dobro izmiješajte,pokrijte aluminijskom folijom i ostavite stajati sat vremena.Na maslacu popržite marinirane odreske sa svake strane 3-4 minute,a zatim ih nastavite pirjati podlijevajući toplom vodom oko 15-20 minuta.Čokoladu prelomite na veće komade,dpdajte vodu i otopite na pari.Pjenjačom postupno umiješajte vrhnje,đumbir,papar,narezanu čili papričicu,limunov sok,2-3 žlice umaka za pečenje,narezanu metvicu i Vegetu.Umak kuhajte na pari otprilike 1 minutu,a do posluživanja držite na toplom mjestu(kupki).U kipuću posoljenu vodu dodajte rižu i na laganoj vatri kuhajte 10-12 minuta.U kuhanu rižu umiješajte ulje te očišćeni i poprženi kikiriki.Uz ove aromatične odreske poslužite rižu s kikirikijem i topli umak od čokolade.

Brzi rižoto s pršutom

Potrebno (za 4 osobe):

250 g riže dugog zrna
3 žlice maslinovog ulja
100 g pršuta
2 češnja češnjaka
80 g luka
200 ml bijelog vina
1 l kipuće vode
2 žličice Vegete Twist riža
60 g badema
20 g naribanog parmezana
1 žlica nasjeckanog peršina.

Priprema:

Na ulju kratko popržite nasjeckani luk.Dodajte pršut narezan na rezance,a zatim rižu.Pržite 2-3 minute,zalijte vinom i kuhajte uz stalno miješanje dok vino napola ne ispari(oko 2 minute).Dodajte protisnuti češnjak,Vegetu Twist riža i nastavite kuhati podlijevajući vrućom vodom oko 15 minuta.Bademe stavite u kipuću vodu,odmah maknite sa vatre i poklopite.Ostavite ih stajati oko 5 minuta,ocijedite,a zatim ogulite.Oguljene bademe posušite na papirnom ubrusu i popržite u tavi bez masnoće.Grubo ih nasjeckajte i pospite s parmezanom i peršinom.Pripremljeni rižoto pospite spomenutom mješavinom i uz to poslužite zelenu salatu.
Pripremljeni rižoto bit će najukusniji ako ga prije serviranja poklopite,ostavite stajati oko 5 minuta,a zatim poslužite.

Bosanski ćevap

Potrebno:

80 g masnijeg mesa
12 dkg masla
3 glavice luka
nekoliko česni bijelog luka
4 dkg ukuhanog paradajza
8 dkg mrkve
2 dkg peršina
malo mljevene paprike
so,biber

Priprema:

Operite meso i izrežite ga na komade,a u međuvremenu isjeckajte crveni luk,bijeli luk,peršun i mrkvu.Svemu dodajte vodu i masnoću i prokuhajte.Kad jelo prokuha,skinite pjenu,dodajte so,biber i ukuhani paradajz,a potom jelo stavite na tihu vatru da se lagano dinsta.Pri kraju kuhanja dodajte mljevenu papriku.
Vodite računa da uz ćevape servirate dosta umaka.

Ragu od goveđeg repa

Potrebno:

1,5 kg goveđeg repa nasječenog na manje komade
2 glavice luka
1 mrkva
1 česno bijelog luka
100 g masnijeg suhog mesa
1 crvena paprika
4 kašike ulja
2 kašike pekmeza od paradajza
pola kašičice soli
voda
malo vruće supe od mesnih kostiju
malo celera

Priprema:

Suho meso narežite na kocke.Papriku očistite od sjemenki i narežite na rezance.U velikom loncu ugrijte ulje sa suhim mesom,u tome staklasto ispržite luk i bijeli luk,dodajte komade goveđeg repa i dinstajte dok meso ne dobije smeđu boju.Dodajte kocke mrkve i papriku,posolite.Pekmez od paradajza razrijedite s malo vruće vode i dodajte jelu.Dospite još malo vode i dinstajte dok se voda ne ispari.Dopunite supom od mesa i ragu dinstajte oko 3 sata na umjerenoj temperaturi uz povremeno dolijevanje mesne supe.Celer narežite na ploške i dodajte raguu nakon 2 sata kuhanja.

Paprike pržene sa kajmakom

Potrebno:

1 kg zelenih šiljatih paprika
3-4 kašike mladog kajmaka
so
2-3 kašike ulja

Priprema:

Paprike ispecite u rerni ili na ploči pa ostavite da se zapare 5-10 minuta i onda im ogulite kožicu.Na teflonsku tavu sipajte malo ulja-2-3 kašike,pa složite paprike,posolite,pržite pokrivene da omekšaju.Potom dodajte kajmak i još malo prodinstajte da se napravi fini sos.Ovako pripremljene paprike jedite tople sa salatom od paradajza.
Prije serviranja paprikama možete dodati sitno sjeckani bijeli luk.

Paprike sa krompirom i tikvicama

Potrebno:

5-6 većih paprika
1 tikvicqa
1 mrkva
glavica luka
3-4 veća krompira
kašika sira parmezana
začini

Za zaljev:

kiselo vrhnje
malo mljevene paprike
kašika brašna
pavlaka

Priprema:

Ogulite krompir,tikvice,mrkvu i sve izrendajte.Luk isjeckajte na sitno.Sve sastojke pomiješajte,povegetite,pobiberite i filujte paprike.Paprike redajte u tepsiju.Višak smjese pospite po vrhu filovanih paprika.Na paprike stavite kašiku maslaca,podlijte sa malo vode i stavite ih u rernu da se peku.Kad su paprike skoro pečene,pomiješajte,pavlaku,kiselo vrhnje,mljevenu papriku i brašno i prelijte jelo.Vratite nazad u rernu i pecite još nekoliko minuta.

Punjene paprike na travnički način

Potrebno:

1 kg sitnijih paprika
10 dkg luka
40 dkg mesa bez kosti
8 dkg riže
1-2 kašike ulja
peršun
20 dkg slatkog kajmaka
0,5 l slatkog mlijeka
malo mljevene crvene paprike
malo maslaca
biber

Priprema:

Paprikama odrežite poklopce,istresite sjemenke,odstranite drške i operite ih.Meso isjeckajte ili sameljite,posolite,pobiberite,dodajte rižu,luk sitno isjeckan i peršun.Sve izmiješajte,dodajte malo ulja i još promiješajte.Dolmom punite paprike,zatvorite ih poklopcima koje ste odrezali i složite u lonac.Dodajte malo vode,poklopite posudu i kuhajte.Tokom kuhanja po potrebi dolijte vode,ali vrlo malo.Kad paprike budu kuhane,pomiješajte kajmak i slatko mlijeko i tom smjesom prelijte dolmu.Paprike još malo držite na ringli na tihoj vatri da se malo ukrčkaju.
Punjene paprike pažljivo servirajte sa saftom.Prije iznošenja na ntrpezu,upržite malo mljevene paprike sa maslacem i prelijte dolmu.

Pizza od makarona

Potrebno(za 4 osobe):

500 g spiralnih tjestenina
300 g krugova šunke
400 g svježih šampinjona
300 g kačkvalja
1 kafena kašika origana
200 ml neutralne pavlake
100 g kečapa
ulje
so,mljeveni crni biber

Priprema:

U šerpu sa uzavrelom i posoljenom vodom,u koju smo dodali ulje,stavimo makarone da se kuhaju.Šampinjone siječemo na listove i pržimo u tiganju sa zagrijanim uljem.Krupno izrendamo kačkvalj.Skuhane makarone procijedimo i properemo hladnom vodom.Vatrostalni sud poprskamo uljem i dodamo iscijeđene makarone.Potom u sud nanesemo ispržene šampinjone i dodamo preostale makarone.Posolimo,pobiberimo,poprskamo origanom i kečapom.Sipa mo neutralnu pavlaku u sud i promiješamo.Potom redamo krugove šunke.Preko nanesemo izrendani kačkvalj.Pečemo 15 minuta na 200 stepeni C.Pizzu od makarona siječemo na komade.Jedan komad stavimo na činiju za serviranje.Stavimo list zelene salate,a na njega 3 loptice kisele pavlake.Serviramo i kriške paradajza i grančicu mirođije.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho bijelo vino.

Kineska salata na užički način

Potrebno(za 4 osobe):

500 g pilećih grudi
200 g krugova šunke
1 kašika majoneze
1 korijen celera
1 kašika mješavine začina
peršun
1 kašika senfa
200 g sjeckanih mariniranih šampinjona
200 ml kisele pavlake
200 g pirinča
ulje
so,mljeveni crni biber

Priprema:

U šerpu sa zagrijanom vodom na šporetu stavimo pirinač da se kuha.Pileće grudi sjeckamo na kocke i stavimo da se kuhaju u drugoj šerpi sa zagrijanom vodom.Krugove šunke isječemo na duguljaste komade.Sitno izrendamo korijen celera,a sitno isječemo peršun i šampinjone.Skuhani komad pilećeg mesa izvadimo iz šerpe i stavimo u dublji sud.Skuhani pirinač procijedimo,properemo hladnom vodom i dodamo u sud sa pilećim mesom.Dodamo šampinjone,peršun,šunku,izrendani korijen celera,senf,kiselu pavlaku,majonezu i 1 kašiku mješavine začina.U sud dodamo ulje,mljeveni crni biber,posolimo i miješamo dok se sastojci ne sjedine.Uz pomoć sprave u formi kupe salatu nanesemo na činiju za serviranje.Ukrasimo listovima spanaka.Nekoliko krugova crvene paprike stavimo na 2 strane kupe,kao i 3 kruga krastavaca.Na sredinu kupe stavimo francuski peršun.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho bijelo vino.

Gnijezda od krompira i graška

Potrebno (za 4 osobe):

800 g oljuštenih krompira
200 g graška
150 g sira
70 g margarina
100 g pršuta
rendani muškantni oraščić
1 jaje
2-3 kašike prezle
1 glavica luka
so,mljeveni crni biber

Priprema:

Prethodno oljuštene krompire isječemo na kocke i kuhamo u uzavreloj vodi.U drugoj šerpi skuhamo grašak.U tiganju sa zagrijanim uljem pržimo sitno sjeckani luk.Kad omekša,dodamo parčad pršuta i grašak.Pobiberimo,posolimo i sklonimo sa šporeta.Skuhani krompir izgnječimo u dubljem sudu.Dodamo margarini izrendani sir.Posolimo,pobiberimo,dodamo rendani muškantni oraščić,jaje i prezlu.Sjedinimo smjesu,rukom formiramo loptice i redamo na nauljenu i papirom obloženu tepsiju.U loptice pravimo udubljenja,formirajući gnijezda.Pečemo 15 minuta na 200 stepeni C.Činiju za serviranje ukrasimo listovima zelene salate.Redamo gnijezda i svako punimo filom iz tiganja.Dekoraciju završimo kriškama paradajza između svakog gnijezda.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho bijelo vino.

Bijela čorba s knedlama od sira

Potrebno(za 4 osobe):

150 g sira
500 ml mlijeka
200 ml kisele pavlake
500 ml vode
3 kašike brašna
1 jaje
1 kašika mješavine začina
1 kafena kašika mirođije
ulje
so,mljeveni crni biber

Priprema:

Pržimo brašno u tiganju sa zagrijanim uljem.Dodajemo vodu,mlijeko,mješavinu začina i miješamo žicom za mućenje.Izdrobimo sir viljuškom i dodamo 1 jaje i 3 akšike brašna.Pomoću 2 kašike uzimamo od smjese sa sirom,jajima i brašnom i formiramo knedle.Knedle dodajemo u šerpu sa zagrijanim mlijekom i vodom.Čorbu začinimo mirođijom i promiješamo.Kad knedle isplivaju na površinu,šerpu sa čorbom sklonimo sa šporeta.U činiju za serviranje čorbe stavimo kiselu pavlaku.Potom sipamo čorbu.Ukrasimo francuskim peršunom.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho bijelo vino.

Bijela musaka

Potrebno(za 4 osobe):

2 tikvice
5 jaja
300 g sira
7 kašika prezle
3 kašike kajmaka
pola kašičice praška za pecivo
3 kašike brašna
ulje
so,mljeveni crni biber

Priprema:

Tikvice oljuštimo i krupno izrendamo.Dodamo i krupno izrendan sir.Polupamo jaja i dodamo u sud.Potom dodamo i kajmak,prašak za pecivo,brašno,prezlu,posolimo,pobiberimo i miješamo kašikom dok se smjesa ne sjedini.U nauljen vatrostalni sud sipamo prethodno pripremljenu smjesu od tikvica.Izravnamo površinu i poprskamo uljem.Pečemo 40 minuta na 180 stepeni C.Kašikom vadimo musaku na činiju za serviranje.Ukrasimo listovima zelene salate.Na svaki list stavimo kašiku kisele pavlake.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho bijelo vino.

Kaponata(sataraš na drugačiji način)

Potrebno:

4-5 patlidžana
250 g luka
1 kg paradajza
100 g zelenih maslina
50 g kapara
1 ljuta paprika
2 stabljike celera
1 dl ulja(mješavina maslinovog i suncokretovog ulja)
oko 3 kašike sirćeta
so
kašičica šećera
svježi ili sušeni bosiljak

Priprema:

Patlidžane narežite na manje kocke,posolite i ostavite da odstoje najmanje pola sata.U veliku tavu stavite dio uljea i narezani luk,kratko ga popržite i pirjajte uz dolijevanje male količine vode.Dodajte narezan paradajz zajedno sa tekućinom koju je pustio i nastavite pirjati dok se umak ne zgusne.Patlidžane isperite vrućom vodom,ocijedite,dobro osušite pa popržite u posebnoj tavi na preostalom ulju.Dodajte stabljike celera narezane na komadiće i sve skupa kratko pržite.Patlidžane s celerom umiješajte u umak od paradajza,dodajte narezane masline te oprane i ocijeđene kapare.Sve izmiješajte i lagano pirjajte još 5 minuta.Dodajte sirće,pospite šećerom i sitno nasjeckanom ljutom paprikom.Nakon nekoliko minuta ugasite vatru,poklopite i dodajte nasjeckani bosiljak.

Proljetne grudice

Potrebno:

Za grudice:

5 bjelanaca
50 g badema narezanih na listiće
30 g šećera
1 vanilin šećer
1 mahuna vanilije
malo soli

Za umak:

400 g jagoda
2 kašike limunovog soka
3 kašike želea od ribizle
2 kašike soka od jagode

Priprema:

U teflonskoj tavi ispržite bademe narezane na listiće.Za umak jagode operite i osušite.Žele zagrijte da postane tečan.Mikserom smrvite jagode u kašu s drhtalicom,limunovim sokom i sokom od jagode.Procijedite,poklopite i stavite u frižider.Pristavite 2 l vode s mahunom od vanilije.Kad provri,smanjite temperaturu.Za grudice umutite čvrst snijeg od malo posoljenih bjelanaca.Zatim umiješajte šećer i još malo mutite da snijeg bude čvrst.Malo povisite temperaturu vode,ali neka i dalje umjereno vri.Uzimajte kašikom snijeg i stavljajte u vodu samo nekoliko grudica,da se ne dodiruju.Kuhajte 1 minutu i okrenite uz pomoć šupljikave kašike.Skuhane grudice šupljikavom kašikom premjestite na nekoliko slojeva čvrste kuhinjske krpe da se voda iscijedi.Neka se ohlade.Podijelite umak od jagoda u 4 zdjelice i na njih rasporedite grudice.Neka se u frižideru hlade 1 sat.Prije posluživanja,pospite prženim bademima.

Pizza sa prazilukom,šampinjonima,salamom i mozzarella sirom

Potrebno(za 20 komada):

400 g brašna
pola kašičice soli
1 pakovanje suhog kvasca
2 kašike maslinovog ili pšeničnog ulja
100 ml mlake vode

Za nadjev:

1 praziluk
1 češanj bijelog luka
1 tuba pirea od paradajza
500 g svježeg paradajza
so,biber
100 g šampinjona
125 g mozzarella sira
parmezan
1 kašika mirođije
8 šnita salame

Priprema:

Pomiješajte brašno,so i kvasac pa od te smjese zamijesite brašno miješajući ga sa uljem i vodom.Ostavite tijesto da naraste minuta.
Nadjev:
Očistite,operite i isjecite na kolutove praziluk.Očistite i isitnite bijeli luk pa ga izdinstajte u ulju zajedno sa prazilukom.Dodajte pire od paradajza i svježi paradajz isječen na kolutove.Posolite,pobiberite pa sve zajedno kuhajte još oko 10 minuta.
U međuvremenu,očistite i isjecite na kriškice šampinjone.Mozzarella sir isjecite takođe na kriške.
Tijesto za picu razvijte u plehu koji je obložen papirom za pečenje.Po tijestu ravnomjerno rasporedite sos od paradajza i parmezana,mirođije,salame,šampinjone i mozzarella sir.Ostavite pizzu da odstoji 15 minuta,a zatim je pecite 25 minuta,u rerni koju ste prethodno zagrijali na 200 stepeni C.

Meksički kolač

Potrebno:

125 g šećera u prahu
2 žumanceta
100 g brašna
25 g kakaa
25 g omekšanog putera

Za krem:

1/2 l mlijeka
šipka vanilije
6 žumanaca
70 g šećera u prahu
40 g gustina
8 bjelanaca
3 kašike konjaka
kašika ekstrakta kafe
140 g šećera za ukrašavanje
listići čokolade

Priprema:

Mikserom na pari umutiti žumanca sa šećerom.Kada masa postane pjenasta,umiješati brašno,kakao i puter,pa izručiti u kalup prethodno namazan puterom i posut brašnom.Peći pola sata i ostaviti da se ohladi.
Krem:
Mlijeko sa pola šipke vanilije staviti da provri.Žumanca umutiti sa šećerom,pa kad masa pobijeli,dodati gustin.Sve to brzo izmiješati i sipati u vrelo mlijeko,promiješati i vratiti posudu na tihu vatru.Pustiti da malo provri uz stalno miješanje.
U drugu posudu staviti šećer i 4 kašike vode,pa pustiti da provri.Umutiti bjelanca i umiješati vreo šećer,pa pomiješati oba krema.U jednu polovinu sipati konjak,a u drugu kafu.
Tijesto isjeći na 3 dijela:prvu koru premazati kremom od konjaka,pa tijesto,onda krem sa kafom i tijesto posuti sa čokoladom.

Kolači sa sirom i bademima

Potrebno:

12 komada "Plazma" keksa
1 umućeno bjelance
225 g krem sira
pola kašičice ekstrakta badema
25 g isjeckanih badema
malo fino izrendanog zelenog limuna
25 g šećera
2 kašičice želatina u prahu
pola šoljice ključale vode
2 kašike soka od limuna

Priprema:

Stavite keks u najlon kesu i izmrvite valjkom,a potom pomiješajte sa ulupanim bjelancem.Zagrijte rernu na 200 stepeni C.4 modle u obliku prstena obložite papirom i stavite u pleh.Podijelite smjesu od keksa na 4 dijela,stavite u modle i dobro pritisnite.Pecite kolačiće 10 minuta,dok ne dobiju zlatnu boju.Ostavite ih da se ohlade u modlama.Sir pomiješajte sa ekstraktom badema,rendanim zelenim limunom isjeckanim bademima i šećerom-miješajte dok ne dobije kompaktnu masu.Rastopite želatin u pola čaše ključale vode,pa mu dodajte sok od limuna.Sjedinite sa smjesom od sira i time premažite kolačiće.Ostavite ok sat vremena da se stvrdne.Izvadite kolačiće iz modli i servirajte ih ukrašene bademima.

Sunday, December 16, 2007

Teletina s lukom

Potrebno:

125 dkg teletine od plećke
sok od pola limuna
1 feferon
50 dkg sitnih glavica luka
1 lovorov list
1 kašičica zrnca kardamoma
2 kašike nasjeckanog korijandera ili peršuna
slatko vrhnje
3 kašike ulja
8 dkg maslaca
so,biber

Priprema:

Oljuštite luk i ostavite ga čitavog,a meso narežite na komade velike pout njih ili malo manje.Luk ispržite na 2 kašike ulja i zalijte čašom vode.Dodajte feferon,lovorov list,korijandar,kardamom i malo soli.Dinstajte dok se voda ne ispari.Posebno zagrijte preostali maslac i ulje.Meso miješajte i pržite da sa svih strana dobije boju.Zalijte limunovim sokom,dodajte so,biber i nasjeckano začinsko bilje.Kad provri,umiješajte smjesu s lukom i dobro promiješajte.Pokrijte poklopcem ili dvostrukim slojem aluminijske folije.Pecite 60 minuta u rerni na 180 stepeni C.Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte malo vrhnja.
Sok od pečenja možete iskoristiti za pripremu finog umaka.U masnoći sipajte vodu,supu ili vrhnje i miješajte dok se ne otopi karmelizirani sloj nastao tokom pečenja.Ako želite gušći umak u smjesu stavite malo škrobnog brašna otopljenog u vodi.Prokuhajte da se umak poveže i začinite.

Recepti Headline Animator